Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bank vill rädda husägare

/
  • Oberäknelig. Fastighetsmarknaden i Sandviken är svårbedömd för tillfället. När mäklaren Jan Hedvall visar ett hus på torsdagskvällen dyker inte en enda spekulant upp. Andra hus säljer han redan efter första visningen.

Swedbank och fackförbunden LO och TCO vill rädda husägare som drabbas av arbetslöshet. Banken erbjuder därför amorteringsfrihet och ekonomisk rådgivning i samarbete med fackförbunden.
– Det sämsta man kan göra som orolig låntagare är att stoppa huvudet i sanden, säger Östen Pettersson, marknadschef på Swedbank.

Annons

Hur många anställda som tvingas lämna Sandvik under våren är ännu oklart. Förhandlingarna med fackförbunden inleds under februari.

Det är inte enbart Sandvikanställda som kommer att drabbas. Flera underleverantörer har också lagt varsel om uppsägningar.

Frågan många ställer sig är hur de ska klara av amorteringar och räntor på bostadslån om de förlorar arbetet.

Hittills har det inte varit rusning till bankerna. Swedbank vill dock agera innan människor förlorar arbetet och hoppas att oroliga kunder hör av sig.

– Många av våra kunder är Sandvikanställda och vi har rådgivning för de som varslats om uppsägning. Vi hjälper till att se över lånen. Det sämsta man kan göra är att stoppa huvudet i sanden, säger Östen Pettersson, marknadschef på Swedbank.

Fackförbunden TCO och LO har tillsammans med Swedbank bildat ett regionalt råd. Här ska människor som drabbats av arbetslöshet få hjälp.

– Meningen är att det ska utmynna i lösningar som amorteringsfrihet, säger Jan Sjölander, som är vice ordförande i det regionala rådet och som är ombudsman på Unionen.

Det går också att teckna en försäkring som ger skydd vid arbetslöshet. Flera banker erbjuder det. Swedbank, Handelsbanken och Nordea tillhör dessa.

Anna Jensen-Naatika, ombudsman vid IF Metall, tycker att diskussionen om försäkringen kommer upp för sent och är kritisk.

– Det här är något man borde ha informerat om redan under högkonjunkturen, säger hon.

För Sandvikens kommun är finansiell rådgivning också en viktig fråga. Det sista kommunen vill se är kommuninvånare som lämnar Sandviken. En familj som flyttar innebär förlorade skatteintäkter och statsbidrag, pengar som skulle ha gått till kommunal service.

Leif Jansson, tillväxtchef vid Sandvikens kommun, är den som samordnar kontakterna med Sandvik, fackförbunden och Swedbank. Han bedömer att finansiell rådgivning blir nödvändig.

– Det är väldigt många som kommer att behöva diskutera sin ekonomi. De som förlorar arbetet går vidare till studier och andra verksamheter för att övervintra lågkonjunkturen, säger han.

Fastighetsmarknaden i Sandviken är oberäknelig just nu. När mäklaren Jan Hedvall vid Fastighetsbyrån visar ett hus på torsdagskvällen dyker ingen spekulant upp.

– Trots att hus är attraktiva kan de vara svårsålda. Hus som inte är lika attraktiva kan vi däremot få sålda på en gång, säger han.

Annons