Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara ny vattentäkt löser problemet

Med start i nästa vecka ska Sandviken Energi spola rent ledningarna i de värst utsatta områdena i de södra stads­delarna.
Den långsiktiga lösningen på problemet är att ytvattnet från Öjaren ersätts med grundvatten.

Annons

VA-chefen Anna Holmstén beklagar att Sandvikenborna till och från får brunt vatten genom kranarna.

– Vi gör vad vi kan för att hjälpa kunderna i de områden som är drabbade. Men helt och hållet blir vi inte av ned problemet förrän vi får en ny vattentäkt, säger hon.

Skyddsmaterial som lossnar

När vattnet missfärgas beror det på att det organiska materialet i den biofilm som ska skydda rören från korrosion lossnar och följer med ut genom ledningarna.

– Biofilmen är i grunden någonting bra eftersom den hindrar vattnet från att komma i direkt kontakt med rören, säger Anna Holmstén.

Men problemet är att det i Sandvikens vattenledningar finns extra mycket organiskt material eftersom vattnet tas från en sjö.

– Effekten blir tydligast när vattnet rusar andra vägar än de normala. Exempelvis i samband med vattenläckor, spolning av isbanor eller när många människor i ett område åker på semester.

Provborrningar pågår

Provborrningar pågår just nu på en ås i Rökebo där grundvatten och naturligt renat ytvatten från Öjaren ska kunna kombineras. Det kan vara den långsiktiga lösningen på problemet med det bruna hushållsvattnet.

Det Sandviken Energi gör på kort sikt är att omprioritera i sin spolplan för att med start redan i nästa vecka kunna spola ledningarna i extra utsatta Björksätra, Örta, Lassas och Hedgrind. Mats Jonsson

Mer läsning

Annons