Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Barn ställs mot barn på Sandvikens förskolor”

/
  • Ställer krav. Anneli Hellstrand, här med sonen Isak, kräver att Sandvikens förskolor ska leva upp till Skolverkets riktlinjer för bland annat storleken på grupperna. ”Det är våra barn det handlar om. Som föräldrar har vi rätt att ställa krav”, säger hon.
  • Anna Jörgensdotter.

Drygt tusen Sandvikenbor skrev i våras på proteslistor mot de nedskärningar som då planerades inom förskolan.

– Nu ser vi konsekvenserna. Personalen har fullt upp med att klara av det akuta varje dag. Barn ställs mot barn, säger föräldern Anneli Hellstrand.

Tillsammans med Anna Jörgensdotter lämnade hon i går över en Skolverksrapport till kunskapsnämnden och krävde att Sandvikens kommun ska börja leva upp till riktlinjerna.

Annons

Det informella föräldranätverk som i våras bildades i all hast när det då var aktuellt med uppsägningar, lyckades inte påverka politikerna med sin protestaktion.

Ytterligare en kvarts tjänst har försvunnit på varje avdelning samtidigt som många invandrarbarn med obefintliga språkkunskaper tagits emot och förskolorna blivit ytterst restriktiva med vikarier.

Rätt att kräva

– Nu ser man mer och mer resultatet av den utveckling som vi i våras försökte stoppa. De tar in så himla många barn på avdelningarna. På vissa ställen är det i dag 24 barn. Förskollärarna har fullt upp med att lösa konflikter och klara det akuta. Barn ställs mot barn. Som föräldrar tycker vi att vi har rätt att ställa krav, säger Anneli Hellstrand.

Tillsammans med Anna Jörgensdotter, småbarnsförälder även hon, lämnade Anneli Hellstrand i går över en rapport till kunskapsnämnden där Skolverket bland annat rekommenderar gruppstorlekar på 13–15 barn för åldrarna fyra–fem år.

– Nästa steg kan bli anmälan.

Lärarförbundets ordförande Margith Lind har en liknande bild av konsekvenserna av de nedskärningar som gjorts.

– Det är en väldigt ansträngd arbetssituation just nu. Många hör av sig till oss i facket och är frustrerade över att de inte hinner med att ge alla barn det de har rätt till. Jag håller med föräldrarna. Det här är inte alls bra. Det sliter hårt på personalen och det är inte bra för barnen.

Skickar in förstärkning

Förskolechefen Anita Persson konstaterar att budgetläget är som det är.

– Vi har många barn i våra förskolor. Det är ingenting att sticka under stol med. Men vi har en bra verksamhet utifrån resurserna och säkerheten tummar vi inte på.

Det kommunen nu gör för att lindra de akuta problemen är att från och med 1 januari dela ut resursförstärkningar i form av extra hel- eller halvtidstjänster till förskoleavdelningar med barn med annat modersmål eller med extra stora behov av andra skäl.

Dessutom införs en ny vikarieorganisation som ska göra att förskolorna får en stabilare vikarieanskaffning.

Mer läsning

Annons