Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batti kräver skadestånd för häktningen

S-politikern Battal Batti vänder sig till Justitiekanslern och kräver pengar för lidandet han genomgick när han satt häktad i somras. Han kräver dessutom 35 000 kronor i ersättning för uteblivna tolkarvoden och för att täcka advokatkostnader.

Annons

Efter de uppmärksammade knivskärningarna på Nya Bruket i våras åtalades s-politikern Battal Battis släktingar.

I samband med det misstänktes Battal Batti för anstiftan till försök till mord och övergrepp i rättssak. Plötsligt sågs han som hjärnan bakom knivbråket.

Battal Batti greps och anhölls 19 juni och häktades av Gävle tingsrätt 22 juni. Fyra dagar senare släpptes han.

Nu har Battal Batti vänt sig till Justitiekanslern och kräver ersättning för det lidande han genomgick under tiden som anhållen och häktad.

Hans advokat Bengt Hennel skriver att ersättningens nivå ”bör sättas väsentligt högre än vad som brukar utgå vid frihetsberövanden”.

– Det värsta i allt det här var att jag blev namngiven. Bilden på mig och mitt namn fanns i tidningarna, säger Battal Batti.

Gävle tingsrätt övervägde att stänga av honom från uppdraget som nämndeman.

– Hade jag suttit häktad en längre tid hade jag antagligen förlorat uppdraget. Det hade blivit katastrof, eftersom jag hade förlorat mina uppdrag som revisor också, säger han.

Häktningen orsakade ändå inkomstbortfall. Först i slutet av september fick han nya uppdrag som tolk och Battal Batti räknar med att har förlorat cirka 30 000 kronor.

– De slutade ringa till mig och det tog några månader innan de återkom, säger han.

Battal Batti JO-anmälde vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand i höstas.

Detta eftersom att Hammarstrand enligt Battal Batti erbjöd en systerson som var misstänkt för knivskärningen att ändra brottsrubriceringen om han lämnade uppgifter.

Dessa skulle visa att knivdådet hade skett på Battal Battis uppdrag.

Men JO anser att det inte finns skäl att inleda någon utredning.

– Jag blev förvånad över JO:s beslut. Jag anser att Hammarstrand begick tjänstefel. JO verkar tycka att det är okej att kohandla om bevis. Det gynnar inte rättsamhället, säger Battal Batti..

Kräver skadestånd

för häktningen

Mer läsning

Annons