Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Behöver dörrvakter för att klara säkerheten”

– Med öppna dörrar kan vi inte svara för säkerheten. Då spelar det ingen roll hur mycket personal vi har.

Det säger Christina Nordstrand, chef för demensboendet Solbacken, efter kritiken från Socialstyrelsen.

Annons

Som Arbetarbladet berättat kritiseras Solbackens demensbonde för att ha låsta dörrar mellan avdelningar och in till vissa lägenheter.

Visserligen finns det kodlås med väl synliga koder. Men eftersom inte alla klarar av att hantera kodlåsen anser Socialstyrelsen att de boende frihetsberövas.

Christina Nordstrand tycker det är en mycket svår balansgång mellan att ta ansvar för de boendes säkerhet och samtidigt undvika att bryta mot lagen genom att inte beröva personerna deras frihet att komma och gå som de vill.

Svårhanterliga situationer

– Om någon av de som bor här bestämmer sig för att gå i väg kan vi inte hindra dem från att göra det. Vi brukar hantera det genom att följa med på en promenad i de närmaste kvarteren tills de själva bestämmer sig för att återvända. Vi får ju inte ta i dem och leda dem tillbaka mot deras vilja.

– Jobbar man med dementa personer som kanske vill gå hem till föräldrar som är döda sedan 50 år tillbaka är det här svåra situationer att hantera.

Enligt Socialstyrelsen är ett alternativ till olåsta dörrar att det finns personal som har ständig uppsikt och märker när någon vill gå ut.

– För att klara det måste vi ha särskilda dörrvakter. Det hjälper inte hur stor personal vi har på själva boendet, konstaterar Christina Nordstrand.

Dörrarna in till lägenheterna hålls normalt sett inte låsta. Men när vissa personer är aggressiva har det hänt att personalen valt att låsa igen enstaka dörrar.

– Vi har då bedömt att det är bästa sättet att skapa trygghet för de som sitter i sina lägenheter.

Planerar informationsmöte

Solbacken planerar nu att hålla ett informationsmöte för de anhöriga med anledning av Socialstyrelsens ingripande.

– Det finns anhöriga som inte kan tänka sig att vi har öppna dörrar, säger Christina Nordstrand.

Några omedelbara åtgärder leder inte kritiken till.

– Frågan ligger nu på äldreomsorgsnämndens bord. Vi måste få direktiv därifrån om hur vi ska agera.

Mer läsning

Annons