Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om skidhotell i Kungsberg tas i dag

/
  • Växer. Alpina anläggningen vid Kungsberg växer. I dag tas beslut om ett skidhotell. Samtidigt har förberedelserna för stugby nummer tre och fyra satts igång.

Hotellrummen levereras i färdiga block från Estland. Reception och lobby byggs på plats. Allt ska vara klart till säsongsstarten i december.

Annons

I dag tas beslut om det blir hotellbygge i Kungsberget.

Sista formella hindret för Kungsbergets planer på att bygga hotell och ytterligare en stugby är undanröjt sedan bygg- och miljönämnden nu antagit de två detaljplaner som ingår i nästa etapp.

På onsdagen pågick fortfarande förhandlingarna mellan skidföretaget och leverantörerna av hotellblocken.

– Vi räknar med att ta beslut under torsdagen om det blir hotellbygge redan i år. Projekteringen är till stor del redan gjord. Trycker vi på startknappen är det meningen att allt ska vara klart till 1 december. Väljer vi att vänta med hotellet lägger vi i stället pengar på ett nytt skidområde, säger anläggningschefen Stefan Alanärä,

MP oroliga för miljön

Bygg- och miljönämndens beslut om att tillåta nästa etapp av Kungsbergetsatsningen var enhälligt. Miljöpartiets Gunvor Gunnarsson markerade dock i ett särskilt yttrande att MP är oroliga för hur naturen och miljön påverkas när den tidigare skidanläggningen nu är på väg att förvandlas till en hel skidort.

Eftersom Miljöpartiet ingår i den nya kommunledningen kan det innebära att det blir ökade krav på miljöanpassning med solceller och solenergi i kommande stugbyar, undantag för särskilt känsliga naturområden och större hänsyn till omkringboende när det gäller störande ljud och ljus enligt den linje som Gunvor Gunnarsson aktivt driver.

Förberedelserna är också igång för stugby nummer tre och fyra som ska byggas på västsidan av berget med totalt 500 hus.

Upprätta detaljplan

Politikerna i bygg- och miljönämnden gav förvaltningen i uppdrag att upprätta detaljplaner även för den etappen.

– Men det är två planer som inte kan antas förrän det finns en lösning på VA-problematiken. Kvoten är fylld efter det att hotellet och nästa stugby byggts, säger bygg- och miljöchefen Ola Edström.

Mer läsning

Annons