Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besparingar oroar Britta, 90

/
  • Britta Olsson, 90 år, har stormtrivts på äldreboendet Lillvik i Storvik. Men nu är hon mycket oroad över de neddragningar som annonserats inför hösten. Matsalen ska hållas stängd under helgerna och de gamla får äta ur plastlådor på sina rum. Dessutom ska en person ensam arbeta med aktivering av 80 pensionärer.

Nu börjar neddragningarna inom äldreomsorgen i Sandviken att märkas av.

På Lillvik i Storvik ska matsalen hållas stängd under helgerna och de gamla får äta ur plastlådor på sina rum. Dessutom ska en person ensam arbeta med aktivering av 80 pensionärer.

– Det är hemskt. Vi blir helt isolerade, säger Britta Olsson, 90 år.

Annons

Britta Olsson bor i lägenhet i Kvarteret Lillvik. Hon stormtrivs på boendet och tycker att de som jobbar där är både gulliga och duktiga. Men de ekonomiska nedskärningarna inom äldrevården gör henne orolig. För ett par veckor sedan fick hon ett brev från en av enhetscheferna på Lillvik som berättade om förändringar till hösten.

– Det är bara försämringar. Jag blev väldigt ledsen.

Sandvikens kommun har varslat 63 anställda inom äldreomsorgen och på Kvarteret Lillvik är det tre stycken som får sluta. Därför kommer matserveringen, som annars varit öppen alla dagar i veckan, att behöva stängas under helgerna. I stället ska de boende få ett antal platslådor med mat levererade till sig på fredagen, som de får hushålla med och äta i sina lägenheter eller rum under helgen.

– De vill stänga in oss helt enkelt. Men att äta ensam är inte roligt, säger Britta som tycker att besöket i matsalen hör till en av de trevligaste sakerna under dagen.

– Man får en liten promenad och det är ju nyttigt och så träffar man folk och prata med. Det blir lite social samvaro över det hela.

Hon tror heller inte att plastlådematen kommer att smaka speciellt bra.

– Jag hoppas att politikerna äter ur plastlådor de också så de vet vad de bestämt. Men bra för miljön kan det i alla fall inte vara.

Neddragningar blir det även inom aktiveringen. För ett par år sedan slogs Ovansjögårdens och Lillviks aktivering ihop och förlades till Lillvik. Tanken då var att man skulle ha aktivering alla veckodagar, även på lördagarna och söndagarna, men till det har resurserna inte riktigt räckt.

– Tre anställda har haft svårt att hinna med 80 gamlingar, och nu blir bara en av dem kvar. Det säger sig själv att det inte kommer gå, säger Brittas som Hans Olsson.

På aktiveringen får de gamla bland annat spela bingo, lyssna på föreläsningar och spela inomhusboule. För Britta, som är både pigg och social, betyder detta mycket.

– Skär man ner på aktiveringen blir det väldigt långtråkigt. Då vet jag inte vad jag ska hitta på. Jag får väl sitta i min lägenhet och läsa hela dagarna.

Britta är rädd för att de nu utannonserade neddragningarna bara ska vara början, att det slutar med att matsalen hålls stängd alla dagar i veckan och att aktiveringen försvinner helt.

– Det finns ju lagar om att djuren inte får vara ensamma, men det gäller tydligen inte oss äldre.

– Jag tänker och grubblar på det här hela tiden, dag som natt. Det gör mig både arg och ledsen.

Mer läsning

Annons