Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bestört över att det kunnat pågå så länge”

Redan våren 2008 höll dåvarande rektorn samtal med den lärare som nu är på väg att avskedas om hans stora intresse för unga tjejer.

– Man blir bestört av att det kunnat pågå så länge trots att kollegor och rektorer känt till allting, säger mamman till en före detta elev.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i går har det länge varit känt bland kollegor och rektorer att den nu varslade läraren varit väldigt intresserad av kvinnliga elever på högstadieskolan där han undervisat i många år.

En tidigare rektor beskriver i kommunens internutredning läraren som en liten pojke som ville vara en av eleverna men också som en duktig pedagog.

Redan våren 2008 höll den dåvarande rektorn ett samtal med läraren för att göra honom medveten om hans problem med gränsdragningen gentemot de kvinnliga eleverna.

Detta efter flera år av ryktesspridning. Men det ledde inte till någon förbättring.

2009 utreddes läraren av en annan rektor efter en anmälan från en förälder.

Men inte heller då ansåg skolledningen att det fanns tillräckliga bevis för att agera fullt ut.

– Det är med blandade känslor som man läser att det nu äntligen händer någonting. Det är jättebra, men för sent. Det är bedrövligt att så många vuxna människor på skolan verkar ha känt till vad som hänt utan att kunna göra någonting. Man funderar ju över hur många elever som råkat illa ut under åren, säger en mamma.

Skolchefen Göran Isberg vill vänta till efter förhandlingarna om avskedet med att kommentera det aktuella fallet.

På frågan om skolledningen varit handfallen ber han om att få återkomma med svar.

Rent allmänt konstaterar Göran Isberg att bevisbördan är hög när det handlar om uppsägning eller avskedande.

– Min grundhållning, som jag tror jag delar med alla chefer inom skolan, är dock att skyddet av eleverna alltid är nummer det.

– Vi är också arbetsgivare. Men det får komma som nummer två.

Mer läsning

Annons