Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besvikelse genomsyrade möte om nytt bibliotek

/
  • Det blev en stundtals het diskussion i skolmatsalen i Österfärnebo när kultur- och fritidsnämndens förslag till nytt bibliotek presenterades.
  • Bibliotekschefen Åsa Wirén hoppades att det nya biblioteket ska vara tillgängligt för alla Österfärnebobor. I bakgrunden kommunalrådet Monica Jacobsson (S).
  • Kultur- och fritidschefen Bo Eriksson och kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström försökte förklara det fina med att flytta in biblioteket i skolan i Österfärnebo.

Besvikelsen över att politikerna struntade i bybornas önskan att återuppbygga det nedbrunna biblioteket märktes tydligt vid informationsmötet i Österfärnebo på tisdagskvällen.

– Ni lyssnar inte på medborgarna, sa Maria Brook och flera andra stämde in i kören.

Annons

Syftet med mötet var att ledningen för kultur- och fritidsnämnden skulle berätta om förslaget till nya bibliotekslokaler i skolan.

Ett par klassrum tas i anspråk för ett bibliotek som beskrevs som både mer ändamålsenligt, tillgängligt och större än det som fanns i det nedbrunna bibliotekshuset.

Ett 30-tal bybor hade kommit och de flesta var kritiska.

Svårare att locka till inflytt

Kritiken gick bland annat ut på att skolans lokaler krymper vilket gör det svårare att locka fler att flytta till bygden och svårare att ta emot elever från andra delar av kommunen.

– Vi ser ingen ökning av elevantalet i dag. Om det blir så får vi hantera det då, svarade Ann-Catrin Brockman (S), ordförande i kunskapsnämnden.

Ska vara tillgängligt för alla

Bibliotekschefen Åsa Wirén betonade att det nya biblioteket ska vara tillgängligt för alla, såväl barn, föräldrar, äldre och föreningar. Lokalerna ska kunna användas också när biblioteket är stängt, sa hon.

Ulf Gillström (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, konstaterade att det gamla biblioteket visserligen var vackert men i dåligt skick, inte minst ur arbetsmiljösynpunkt.

Inflyttningen i skolan innebär samtidigt att delar av skolan rustas, vilket inte hade blivit av om inte det gamla biblioteket brunnit, menade Gillström. Ombyggnaden väntas kosta 3,5 miljoner kronor.

Skendemokrati menade flera

Flera kritiska röster menade ändå att det var fråga om ”skendemokrati” då kommunpolitikerna inte nappade på förslaget som en lokal arbetsgrupp tagit fram och som stöddes av 356 av 390 i en namninsamling.

Mer läsning

Annons