Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare döms för kamrats död efter olycka

I somras dog en 19-årig man efter en trafikolycka norr om Åshammar. Nu har hans 18-årige kamrat som körde bilen dömts för vållande till annans död.

Annons

Det var den 6 juni som de tre vännerna skulle åka och fiska. Den 18-årige mannen hade bara haft sitt körkort i tre veckor och på väg till sjön retades 19-åringen honom för att det märktes och uppmanade honom att sladda med bilen.

När de kom till en raksträcka som slutade i en vänstersväng drog 18-åringen i handbromsen. Men sladden blev kraftig och 18-åringen förlorade kontrollen över bilen som kraschade in i ett broräcke. Han och kamraten som satt på passagerarsätet klarade sig med lindriga skador, men 19-åringen som satt i baksätet klämdes fast.

Ambulans, polis och räddningstjänst kom till platsen och han fick skäras loss. Han fördes vidare från Gävle sjukhus till Akademiska sjukhuset i Uppsala, men hans liv gick inte att rädda. En vecka senare avled han.

Den tidigare ostraffade 18-åringen döms för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Med hänsyn till hans unga ålder har Gävle tingsrätt bestämt påföljden till villkorlig dom.
Han ska även betala skadestånd på sammanlagt 75 000 kronor till 19-åringens anhöriga.

Mer läsning

Annons