Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bion i Sandviken har tappat var tredje besök och framtiden ser inte ljus ut

Färre filmintresserade väljer bion i stan, Sandviks personalförening överger Björns bio och snart kommer momshöjningen på biobiljetter. "Fortsätter det så här kommer den inte att finnas kvar", säger Björn Wallgren, ägare till Björns bio.

Annons

Roxy/Star i Sandviken har tappat 10 000 besökare om året.

LÄS OCKSÅ: Bioälskaren Christoffer är en av de som stöttar bion i Sandviken

För bara fyra år sedan hade Roxy/Star i Sandviken strax över 30 000 biobesök om året. Nu är det cirka 20 000 om året, vilket oroar ägaren Björn Wallgren.

– Jag tror att fler väljer bion i Gävle och fortsätter det så här kommer bion i Sandviken inte att finnas kvar, säger han.

En annan orsak till det stora tappet är också att Sandviks personalföreningar väljer att gå på bio i Gävle i stället för i Sandviken.

– SF bio sänkte priset på företagsbiljetterna långt under vad vi kunde erbjuda. SF är ju en stark aktör i Sverige och det är den här branschen vi lever i, så det är bara love it or leave it, säger Björn Wallgren.

Samtidigt vill han påpeka att det är några få personalföreningar från Sandvikens kommun som fortfarande köper företagsbiljetter, vilket han är tacksam för.

I dag äger Björn Wallgren, förutom Roxy/Star i Sandviken, också Tierps bio i Tierp, Star/Aveny i Ludvika, Wasa bio i Rättvik, Vansbro bio i Vansbro, Gagnef bio i Gagnef och Smultronstället i Falun. Totalt är det 38 anställda på Björns biografer.

Förra året gick biografen i Tierp dåligt ekonomiskt att det var tal om nedläggning, men tack vare att de andra biograferna fanns, lyckades Björn Wallgren behålla den. Men när momsen på biobiljetter höjs, från och med nästa år, och biobiljetterna blir cirka 20 kronor dyrare tror han att det blir svårt för landsortsbiografer att överleva.

Läs mer: Tierps Bio hotas – "Vi får svårt att överleva"

– Jag har jobbat med bio hela livet och jag har aldrig sett filmer som produkter, som de som bestämmer gör, men det har ju blivit så nu. Hur ska man förklara för gästerna att biljettpriset höjs? Vi kommer att få det svårt, säger han.

2009 kom Björn Wallgren till ett vägskäl. Antingen satsa allt på biograferna, för att följa digitaliseringen, eller inget och lägga ned. Men han satsade allt och det är han i dag mycket glad för.

- Vi hade inte funnits i dag om jag inte hade satsat allt då, säger han.

Björn Wallgren vet att det är svårt för Roxy/Star i Sandviken att jämföra sig med SF bio i Gävle, eftersom de har en stark ställning i Sverige och mer resurser.

– Vi har en liten 80-tals bio med färre salonger och mindre dukar, men det är inget vi kan ändra på. Vi har försökt att bevara gamla saker för att skapa en bra känsla. Vi har till exempel två soffor kvar från den gamla bion i Gävle från 50-talet, säger han.

Läs också: Biografägare i Dalarna rasar mot höjda biljettpriser

För att klara av den stora förändringen som väntar måste bion börja med reklam innan filmerna igen och investera mera, bland annat i en ny projektor, stolar och ljud. I år beviljades bion 250 000 kronor av Svenska filminstitutet, vilket Björn Wallgren är tacksam för, men påpekar att det bara är en liten del.

Under sommaren anordnas gratis bio för barn av Kultur- och fritidsförvaltningen

– Det är jättebra, så klart, men när det blir färre biobesök får man ju in mindre pengar också, säger han.

Även Ockelbo UNF:s biograf beviljades pengar av Svenska filminsitutet, 30 800 kronor, för renoveringsarbete.

Läs också: Centerpartiet bjuder på bio i Tierp

Allra flest biobesök har Roxy/Star i Sandviken under jul och nyår. I julas drog filmen "En man som heter Ove" flest besökare.

– Vi hade fulla föreställningar från julafton och in i april. Det var roligt, säger Björn Wallgren.

Han tycker ändå att de som väljer bion i Sandviken är lojala.

– Jag ser att flera återkommer, men ibland är det inte tillräckligt, säger han.

Kuriosa om Roxy/star

Bion är byggd på 80-talet och 1991 tog Björns bio över den. Den första filmen som visades som eftermiddagsbio på lördagar och söndagar var Pretty woman. Då kostade en biobiljett 25 kronor.

Mer läsning

Annons