Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn anmäler polisen för avvisning av romer

/
  • HAR JO-ANMÄLT. Björn A Wallner från Sandviken har JO-anmält polisen efter att flera romer avvisats från Sverige.

En privatperson från Sandviken har anmält polisen till Justitieombudsmannen, JO, efter att tiggare med romskt ursprung avvisats från Sverige.

Annons

Vid flera tillfällen under året har romer avvisats från Sverige efter att ha ertappats med att tigga. Sandvikenbon Björn A Wallner vill nu att JO utreder om allt kring avvisningarna har gått rätt till eftersom romerna inte begått något brott.

Inte olagligt att tigga

– Det är inte olagligt att tigga och är det enda anledning att de utvisats är det åt skogen, säger han.

Polisen har motiverat avvisningarna med utlänningslagen som säger att man kan skickas ut ur landet om man inte försörjer sig på ett ärligt sätt.

Men den paragrafen krockar med EU-direktiv om fri rörlighet som säger att alla EU-medborgare har rätt att vistas i ett annat EU-land i upp till tre månader utan att jobba eller studera.

Medborgare i EU

Romerna som utvisats är medborgare i Europeiska unionen, påpekar Björn A Wallner, och har samma rättigheter som alla andra. Därför borde de inte ha kastats ut.

– Det sveper ett hat i Europa mot personer med romsk bakgrund. Jag har träffat människor som berättat att de inte får något jobb eller någon bostad just för att det är romer, berättar han.

Uppmärksamhet

Björn A Wallner hyser inga större förhoppningar om att hans anmälan kommer att leda till JO-kritik mot polisen.

– Men jag hoppas att den kan väcka uppmärksamhet och att det kan ge ringar på vattnet, säger han. Johanna Hejdenberg

Mer läsning

Annons