Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn hoppas på fler killar inom barnomsorgen

/
  • OVANLIG. Björn Kytöviita är en av få män som jobbar med små barn inom Sandvikens barnomsorg. För att han ska få fler manliga arbetskamrater startar i dag ett manligt nätverk, som har möte med föreläsningar i Högbo.

Björn Kytöviita är inte kvinna.


Det gör honom ovanlig inom barnomsorgen.


För att få fler män att jobba med barn startas i dag ett nätverk för manliga pedagoger i Sandviken.

Annons

I Sandviken jobbar bara åtta män inom förskolan, för riket ligger siffran på cirka tre procent. I dag träffas manliga pedagoger i Högbo för att diskutera hur det är att vara ”man i kvinnodominerad verksamhet”, där bland annat beteendevetaren Magnus Sjögren ska föreläsa om ämnet.

Björn Kytöviita är utbildad barnskötare och har jobbat några år inom barnomsorgen. Nu jobbar han med sexåringar på Söderskolan, och tidigare har han bland annat jobbat på Västanbyns förskola med mindre barn. Han ser sin framtid inom barnomsorgen.

– Jag vill fortsätta att jobba med det här. Helst med mindre barn eftersom det är så roligt att se hur fort de utvecklas i den åldern.

Hans utvikning om hur fantastiskt det är att komma tillbaka från ett lov och höra ett barn som lärt sig prata under frånvaron, skulle kunna användas som en reklamfilm för att locka män till yrket.

Det är ett av målen med dagen – att diskutera hur män kan lockas till barnomsorg, och hur man kan få dem att stanna kvar. Ett tjugotal manliga pedagoger har anmält sig.

– Jag är glatt överraskad av det stora intresset. Fler har anmält sig än vad jag trodde, säger Anna-Karin Johansson som arrangerar dagen.

Björn Kytöviita tror att fler män vill jobba med barn men att de inte vågar på grund av fördomar, och att lönen kanske också spelar in.

– Nej, de tycker bara att det är kul. Jag har aldrig hört någonting negativt.

En bättre könsfördelning bland personalen behöver dock inte betyda mer jämställdhet. Etnologen Marie Nordberg har bland annat i en avhandling om manliga pedagoger skrivit om att när en man anställs så förväntas han att ta över stereotypt manliga uppgifter. En kille på dagis får snickra och sparka boll, med andra ord.

Men den bilden känner Björn Kytöviita inte igen sig i. Han brottas lika gärna som bakar, och när någon behöver tröst är han lika bra på kramandet som den kvinnliga personalen.

Han är positiv till att bilda ett nätverk i Sandviken om det kan leda till att fler manliga pedagoger kommer till barnomsorgen.

– Jag tycker att kommunen, om det går, skulle försöka prioritera att ha den manliga personalen kvar inom förskolan.

Björn hoppas på fler killar inom barnomsorgen

Mer läsning

Annons