Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn ska lockas fram med döda får efter att polis beslutat om avlivning

Annons

Nu ska björnen som river får lockas fram med åtel.

Polisen har tagit över ärendet och beslutat om avlivning. Detta efter att björnen under veckan återvänt till Vinnersjö och dödat ytterligare två får.

Den björn som slagit får i Vinnersjö, Hedesunda och Österfärnebo har inte slutat döda. Trots att länsstyrelsen tagit beslut om skyddsjakt vid två tillfällen har den klarat sig. De senaste indikationerna tydde på att djuret hade begett sig norrut från Österfärnebo, men under veckan har den återvänt till Hedesunda och nu senast slog den två får i Vinnersjö hemma hos den redan hårt drabbade fårägaren Tomas Jönsson.

Den pågående skyddsjakten, som gäller efter att björnen slog till i Österfärnebo, anses nu inte tillräcklig.

– Polisen har tagit beslut att den ska avlivas enligt paragraf 9 i jaktlagen. Den har ställt till med stor skada och verkar bara fortsätta. Nu måste den bort, säger Lars-Erik Nordin vid Gävleborgspolisen.

Till skillnad från skyddsjakten, där begränsande regler gäller, innebär det nya beslutet att jägaren får locka till sig björnen med hjälp av åtel.

– Ja, nu får slagna får ligga kvar något dygn för att björnen ska komma tillbaka. Det här handlar om ren avlivning, förklarar Nordin.

Sammanlagt har björnen dödat cirka 50 får. 30 är slagna och har hittats döda i hagen, 20 är försvunna.

Det är fårägaren Tomas Jönsson i Vinnersjö som fått polisens uppdrag att skjuta björnen.

– Hur det ska gå till lägger vi upp tillsammans, men det enklaste är väl att sätta sig vid fårhagen och vänta, menar Nordin. Helena Nyman

Annons