Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnen som rivit får slog till igen

/
  • Bedrövad. Niklas Qvarnström lät fåren beta i hagen för att hålla marken öppen. Han vet inte om han ska skaffa nya får. – Ur björnens synvinkel är det här lättförtjänt mat, säger han.
  • Skyddsjakt. Länsstyrelsen beviljade på onsdagen skyddsjakt på den björn som rev sju får i Österfärnebo under tisdagsnatten. Ägaren Niklas Qvarnström har inte bestämt sig för om han ska köpa nya får.

Den björn som rev 20 får i Vinnersjö har slagit till igen. Den här gången rev björnen sju får i Österfärnebo. Ägaren Niklas Qvarnström är bedrövad och tvivlar på om han ska skaffa nya får.
Länsstyrelsen beviljade på onsdagen skyddsjakt på björnen.

Annons

Sju får fick sätta livet till i Österfärnebo när en björn slog till på natten till onsdagen. Niklas Qvarnström som ägt fåren i fyra år är bedrövad och har inte bestämt sig för om han ska skaffa nya får.

Han beskriver fåren som kärvänliga och han hade gett dem namn.

– Fyra får var döda när jag kom hit i onsdags eftermiddag och tre levde, men dem fick jag avliva, säger han.

I hagen som ligger några kilometer nordöst om Österfärnebo ligger fårkadavren kvar när Arbetarbladet kommer fram. I trädtopparna sitter korparna och kraxar högljutt.

Tassavtryck

 

– Det är för jäkligt, och björn är ju svårt att jaga. Om jag skaffar nya får funderar jag på att ta jägarexamen, säger Niklas Qvarnström.

Monica Eriksson vid naturförvaltningsenheten på länsstyrelsen i Gävleborg tror att det rör sig om samma björn som rev får hos Tomas Jönsson i Vinnersjö. På platsen fann länsstyrelsen färsk björnspillning och tassavtryck från en björn.

Uppdukat middagsbord

 

– För en björn ligger Österfärnebo på promenadavstånd från Vinnersjö. Skyddsjakt beviljades i går och den pågår fram till 20 augusti, sedan tar den ordinarie björnjakten vid.

Mycket talar också för att en björn som har fällt får fortsätter att göra det, det är som den förstår att middagsbordet står uppdukat.

För många är det dock obegripligt att en björn river så många får på en gång, men Monica Eriksson menar att det ligger i björnens natur.

– Det är som när en räv kommer in i ett hönshus, den slutar inte ta hönor förrän det är stilla. När fåren börjar springa sätter björnens jaktinstinkt in, säger Monica Eriksson.

Jägare försökte fälla björnen under torsdagen, men hade ingen framgång.

– Björnen kom tillbaka i morse och har ätit av fåren, säger Niklas Qvarnström.

Kadavren ska dock transporteras bort för destruering. Det är djurskyddslagstiftningen som reglerar det.

– Vi måste ta bort kadavren vare sig vi vill eller inte, säger Monica Eriksson.

Mer läsning

Annons