Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev misshandlad med en yxa – nu väcks åtal

/
  • Yxorna som ska ha använts vid misshandeln hittades på botten av källartrappen. Bilden är från polisens förundersökning.

Våren 2013 tillkallas ambulans till ett hus i Sandvikens kommun. Där ligger en kvinna i soffan med ett stort sår i huvudet. Dagen därpå hittas två blodiga yxor i källaren. Nu åtalas en 29-årig man för grov misshandel.

Annons

Det var den 15 april 2013 som ambulans tillkallades till ett hus i Sandvikens kommun. När de kom dit hittade ambulanspersonalen en kvinna med ett sår i huvudet liggandes i en blodig soffa. Personalen hade blivit insläppt av en man med en hund som verkade stressad, och som gick ut och satte sig i sin bil.

Dagen efter upptäcker polisen två yxor med blodspår längst ner i källartrappen till tvättstugan.

I dag lämnades åtal in mot den nu 29-åriga mannen för grov misshandel mot sin dåvarande flickvän. Kvinnan fick allvarliga men inte livshotande skador när hon blev slagen med baksidan av yxan. Hon behandlades på Akademiska sjukhuset i Uppsala i flera dagar efter att ha sytts på akuten i Gävle.

I förundersökningen framträder bilden av ett stormigt förhållande som pågick i mer än två år.

I de inledande förhören sa kvinnan att någon hade slagit henne med en hammare. Vid något tillfälle sa hon att det var en man som var på besök från Stockholm och vid något annat att det var en kvinnlig bekant. En gång sa hon att det fanns två tvillingsystrar som var så lika att hon blandade ihop dem, och det var därför hon uppgav olika namn på den påstådda personen som hade slagit henne.

Därför lades utredningen först ned.

– Sen hörde hon av sig och ville berätta hur det hade gått till, och då tog man tag i utredningen igen, säger åklagaren Agneta Klinga.

Det var sommaren 2014, och sedan dess har utredningen pågått. Kvinnan uppgav att det var pojkvännen som hade slagit henne med yxan, och att hon först inte ville berätta det eftersom hon då fortfarande var kär i honom.

I slutet av förra året skickades de blodiga yxorna till polisens tekniska laboratorium i Linköping. Resultaten från DNA-undersökningen talar extremt starkt för att blodet kommer från kvinnan.

Vid förhöret 2014 uppgav kvinnan även att hon flera gånger hade blivit misshandlad av mannen under deras 2,5 år långa förhållande. Detta har inte kunnat bevisas och dessa misstankar är avskrivna. Mannen nekar även till misshandeln med yxan.

LÄS MER OM BROTT:

Kvinna misshandlad i hemmet – medan barn var hemma

Jätteslagsmålet: Far och son fortsatt misstänkta men åtal dröjer

Mer läsning

Annons