Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blev tvingade att bygga altan

Bara för att en radhusägare vill bygga om sin altan går det inte tvinga grannarna att göra likadant.

Det konstaterar länsstyrelsen och upphäver de bygglov som tre Sandvikenbor fått mot sin egen vilja.

Annons

En radhusägare i ett bostadsområde i centrala Sandviken ville glasa in sin altan och ansökte om bygglov för det.

Handläggaren på bygg- och miljöförvaltningen såg framför sig att det skulle bli fult om bara ett av fyra radhus i samma länga fick en ny utformning.

Förslaget, som sedan antogs av en oenig bygg- och miljönämnd, blev att alla fyra radhusägarna skulle få bygglov för att glasa in sina altaner. Då skulle man behålla ett enhetligt och estetiskt utseende, bedömde politikerna som hamnade i majoritet vid omröstningen.

Beslutet ledde till att det blossade upp en grannfejd inom radhusområdet. Husägarna som plötsligt fått ett bygglov som de inte bett om misstänkte grannen för att självsvåldigt ha agerat för alla fyras räkning.

Inför risken att tvingas göra en ombyggnad som de inte planerat överklagade två av radhusägarna bygglovet. De påpekade då också att helhetsintrycket av den tidstypiska radhuslängan skulle bli förstört även om bara en husägare glasade in altanen. Dessutom ansåg de att grannens bygge skulle förstöra deras egen utsikt.

Men nu har bygg- och miljönämnden fått bakläxa av länsstyrelsen. Beslutet är upphävt och återlämnat för ny handläggning.

Enligt länsstyrelsens utredning har radhusägaren som sökte bygglov bara agerat för sin egen del och inte som ombud även för sina grannar.

Det var därför fel att ge bygglov till alla fyra i en klump, anser länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons