Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blött jubileum för tågälskare

/
  • BÄSTA PLATSEN. Lars Eriksson hade det varmt och skönt inne i ångloket Korsån trots att regnet öste ned i Jädraås under lördagen när museijärnvägen firade 50-årsjubileum.
  • RÄTT KLÄDD. Nioårige Samuel Jennehag väntar på att få klippa biljetterna på den andra turen som går till nedre Svartbäcken tur och retur. Samuel hade tidsenlig uniform med både mössa och lackskor dagen till ära. ”Jag åker till Jädraås så ofta jag kan, helst varje helg om jag får. Det är så roligt med tåg och att se hur man hade det förr i tiden”.
  • KOLL PÅ POSTEN. Gunnar Sahlin från Sollefteå tog gladeligen emot post och brev. I postvagnen hade han fullt av gamla brev och paket som skulle lämnas ut längs järnvägen. ”Fast de är ju bara på låtsas. Men kommer någon med frankerade brev tar jag dem förstås och postar på närmaste gula låda”, avslöjade han med ett leende.
  • FÖRST UT. Makarna Inger och Åke Eriksson från Gävle passade på att åka med första turen.
  • GAMLA FINA DETALJER. Den gamla postvagnen byggdes på Atlas i Stockholm 1886 och har sedan rustats upp i omgångar. Senast den rustades var på 1990-talet men många detaljer från starten är förstås kvar – till exempel den här gamla emaljskylten.

Ångvisslan tjöt och röken bolmade friskt kring loken när det stora ångkalaset gick av stapeln i går.

Jädraås Tallås Järnväg firade 50 år med obligatoriska ångvagnsturer och underhållning från Norrsundets musikkår.

Annons

Regnet fullkomligt öste ner när klockan närmade sig tolv och Musei-sällskapet Jädraås Tallås Järnväg, JTJ:s vice ordförande Christer Lundqvist, utklädd som den gamle trafikchefen Johan Adolf Westerlund, hälsade besökarna välkomna till det stora ångkalaset och 50-årsjubileumet.

Men spöregn, åska och blixtar stoppade inte ett hundratal besökare som letat sig till Jädraås på lördagsförmiddagen.

Nioåriga konduktören Samuel Jennehag från Gävle väntade ivrigt på att 12.36-tåget till Svartbäcken nedre skulle tuffa in på stationen.

– Det är kul med tåg och att se hur det var förr i tiden. Nu ska det bli roligt att klippa biljetter, fast jag får inget betalt – jag jobbar bara för nöjes skull, säger Samuel med ett stort leende.

I postvagnen var kupémästaren Gunnar Sahlin från Sollefteå redo att ta emot både portoförsedda brev och resenärer.

Inger Eriksson och maken Åke från Gävle var två av resenärerna som fått en åtråvärd plats i den kombinerade tredje klass- och postvagnen.

– Vi brukar åka hit när det är järnvägens dag. Det är lite roligt, konstaterar makarna och visar upp sin tredjeklassbiljett som ska ta dem tur och retur till Tallås.

Förutom premiärturen till Tallås gick ytterligare tolv turer och dessutom underhöll Norrsundets Musikkårs mässingssextett.

Från början var en pakettur från Järnvägsmuseet i Gävle till Jädraås inplanerad men på grund av för få anmälda fick den ställas in.

Mer läsning

Annons