Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börje varnar unga för rökningens skador

/
 • För sent. Börje slutade röka som 65-åring, nu är han 75 och har det väldigt tufft.
 • Glad. Börje är levnadsglad, men plågas ständigt av andningssvårigheter.
 • Varning! Börje Sjögren blir fullständigt utmattad när han gått några få meter för att hämta en blomstermålning han            gjort. Detta för att han lider av andningssvårigheter efter ett långt liv av rökande. Nu varnar han ungdomar från att fastna i samma sak som han gjorde för 55 år sedan.

Han slutade röka som 65-åring. Men det var för sent. I september fyller han 75. Hoppas han. Börje Sjögren lider av KOL och lever i ett helvete av andnöd och påtvingad syrgashjälp. Han berättar för Arbetarbladet av ett enda skäl:

– Jag vill varna alla ungdomar. Rök inte!

Annons

Det märks att Börje egentligen är en levnadsglad och sällskaplig man. Men samtidigt som han berättar är hans plåga hela tiden fysiskt närvarande. Andhämtningen sliter ut och in genom strupen till lungorna, stockar sig och piper obehagligt.

Det låter värre än om han skulle springa i en lång och tung uppförsbacke, trots att han bara sitter ner.

Han säger att han är glad för att han ändå kan syssla med sina blomstermålningar. Men när han ska hämta en tavla som han gjort tvingas han stanna redan efter några meters promenad. Han lutar sig mot ett räcke och flåsar som om döden redan klappar honom på axeln.

– Tidigare kunde jag åtminstone gå 50 meter åt gången. Nu måste jag stanna efter 5–10 meter. Jag kan inte ta mig till ”Krysset” i centrum längre. ”Krysset” som var mitt liv.

I 45 år rökte Börje. De första blossen togs när han 20 år gammal.

– Jag hade flyttat 70 mil från Skåne. Jag hade inga kompisar så började för att jag sökte sällskap med andra. Alla rökte ju då.

Många som var med på den tiden känner säkert igen sig. Dessa ständigt tända cigaretter. Inne som ute, på jobbet, i bilen och vid matbordet.

– När jag satt och åt med familjen, med mina tre barn blev jag alltid klar först och tände en cigarett. Det var fullkomligt naturligt. Ingen visste att det var farligt.

KOL tar god tid på sig. I många år känner man ingenting och fortsätter röka, tills det är försent.

Börje måste åka till hälsocentralen tre gånger i veckan för att få syrgas.

Han hoppas att han snart ska få hem en syrgasapparat, som kanske hjälper honom att överleva till 75-årsdagen.

Men mest hoppas han att han ska fungera som ett varnande exempel för ungdomen. Att de ska förstå och sluta i tid.

– Jag ser grannpojkarna här. De är i 12–13-årsåldern och röker och är så ”vuxna”. Jag tänker på alla tjejer som röker, de är ju fler än killarna. De tror att ingenting ska hända dem. Men det kommer det göra om de inte låter bli rökningen.

Annons