Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borrning under Öjaren kan ge bättre dricksvatten

Sandviken Energi kommer att provpumpa för nytt grundvattenuttag vid Öjaren. Om grundvattnet visar sig ha bra kvalitet kan en stor del av den nuvarande kemikalie-behandlingen av dricksvattnet undvikas.

Annons

Sandvikens vattenförsörjning baseras idag på ytvatten från Öjaren. Råvattnet är inte av optimal kvalitet utan kräver relativt omfattande behandling innan det uppfyller Livsmedelsverkets krav på dricksvatten.

Sandviken Energi har därför ansökt om att provborra för nytt grundvattenuttag vid Öjaren. De har nu fått klartecken från Länsstyrelsen som bedömer att en provborrning inte skulle skada allmänna intressen.

I mitten av 1950-talet genomfördes en provpumpning ur Enköpingsåsen vid Öjarens strand. Utredningen visade då att vatten-tillgången ”inte var ringa” och att vattenkvaliteten var god.

Pumpningen kommer att pågå i ett antal månader. Det vatten som pumpas upp leds sedan tillbaka till Öjaren. Sandviken Energi kommer också att upprätta ett kontrollprogram för att säkerställa att inga enskilda brunnar påverkas.

Om provpumpningen skulle visa sig lyckad måste mark- och miljödomstolen tillståndspröva ett permanent grundvatten- uttag.

Mer läsning

Annons