Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bort med cheferna tycker vänstern

Vänstern i Sandviken vill göra sig av med chefer inom kommunen.
"Vi kan inte bara se på när kommunens omsorgspersonal får ta alla neddragningar eller att brukare kommer i kläm", skriver vänsterns oppositionsråd Karin Nilsson.

Annons

Administrationen är för stor i kommunen, anser vänstern i Sandviken, och verksamheten är inte tillräckligt decentraliserad.

Det kan sållas bland chefer och högre tjänstemän.

I tre motioner föreslår de nu förändringar som ska frigöra "minst 10 miljoner kronor per år" som istället kan läggas på verksamheten.

Kontentan i förslagen sammanfattar oppositionsrådet Karin Nilsson på följande sätt:

"Att städa trappan uppifrån helt enkelt!"

De vill decentralisera Kommunstyrelsens verksamhet, och lägga ut delar som nu finns under Kommunstyrelsen på andra förvaltningar för att få "en mer renodlad ledningsverksamhet".

Vidare vill de även i en motion att de tre socialnämnderna som finns nu - Individ- och familjeomsorgsnämnden, Äldreomsorgsnämnden och Handikappomsorgsnämnden - ska slås samman till en gemensam Socialnämnd. På det sättet ska administrativa kostnader sparas in.

"Ur brukarperspektivet är risken att falla mellan stolarna större med tre förvaltningar och nämnder", skriver Karin Nilsson.

Vänstern ser även likheter i det som Kultur- och fritidsnämnden och Tillväxtnämnden gör, och att det finns vinster att göra om dessa förvaltningar skulle slås samman

"Med sprängkraft och kreativitet skulle vi kunna utvecka både tillväxten och kulturen i Sandvikens kommun".

Genomgående i förslagen är viljan att decentralisera kommunal service utanför Sandvikens tätort.

Mer läsning

Annons