Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbrist som är svår att bygga bort – hyran blir för hög

Bostadsbristen för ungdomar låter sig inte byggas bort.

– Visst kan vi bygga nytt. Men det blir inte billigt att bo där, säger Håkan Bengtsson, Sandvikenhus styrelseordförande.

Annons

Majoritetspartiet Socialdemokraterna, som Bengtsson företräder, lovade inför valet att jobba för fler små och billiga lägenheter som passar ungdomar.

– Ja, det gjorde vi. Men det är inte så lätt. Att bygga hus med bara ettor är inte möjligt. I alla nyproduktioner lägger vi in smålägenheter. Men i ärlighetens namn blir det inte billigt att bo där. För en ny etta hamnar hyran på 4 000–5 000 kronor i månaden.

Rustas till bostadsrätter

Sandvikenhus förhandlade nyligen med en privat fastighetsägare om köp av en brandskadad fastighet med enbart smålägenheter. Tanken var att det kommunägda bolaget skulle renovera och hyra ut lägenheterna billigt till ungdomar. Men parterna kom inte överens om priset och nu är huset sålt till ett annat företag som rustar och gör om hyreslägenheterna till bostadsrätter.

Tidigare har ungdomarna i Sandviken kunnat hyra lite större lägenheter i mindre attraktiva områden för samma kostnad som en etta. Enligt Håkan Bengtsson diskuteras det ”utanför protokollet” om det nu är dags för nya kampanjer av det slaget.

– Samtidigt närmar vi oss åter 97 procent i uthyrningsgrad, vilket gör att det inte finns så stort utrymme för sådana satsningar.

Vill ha rabattsystem

SSU-ordföranden Patrik Lundqvist ser gärna att Sandvikens kommun inför ett rabattsystem så att fler unga får råd med egen bostad.

– Politiskt handlar det annars om att regeringen måste subventionera byggandet av mindre lägenheter.

Mer läsning

Annons