Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsrätter ska ge Björksätra variation

/

Skanska planerar nu att bygga bostadsrätter på mark i Björksätra där Sandvikenhus tidigare rivit hyreshus.
– Det är bra att det nu blir mer variation i Björksätra och att vi blir fler som hjälps åt att skapa nytt liv i området, säger Håkan Bengtsson, Sandvikenhus styrelseordförande.

Annons

Skanska planerar att bygga hus åt två bostadsrättsföreningar i Sandviken enligt det koncept som byggföretaget utvecklat tillsammans med Ikea, ”Bo klok” med ytsnåla hus med öppna planlösningar byggda enligt ett industriellt tänkande där 80 procent av arbetet görs i fabrik av specialiserade hantverkare.

Husen ska uppföras på mark som Skanska är på väg att köpa av Sandvikenhus i nordvästra Björksätra, mellan Smassens väg och de hyreshus inne i området som blev kvar vid de rivningar som genomfördes för några år sedan.

Sandvikenhus har gått till ägaren Sandvikens kommun och begärt tillstånd för affären.

– Men det är mer en formalitet, säger Håkan Bengtsson.

Björksätra byggdes i slutet av 60- och början av 70-talet inom ramen för det så kallade miljonprogrammet. Som mest, innan rivningarna, bestod bostadsområdet av 1 800 hyreslägenheter i två- och trevåningshus stöpta i samma form och målade i samma färger.

– Den ensidiga bebyggelsen har varit det stora bekymret med Björksätra, säger Håkan Bengtsson.

Älvsbyhus vill bygga villor

Men området håller nu på att splittras upp och kompletteras med både villor med äganderätt och lägenheter med bostadsrätt på mark där det tidigare stått hyreshus.

Klart sedan tidigare är att husföretaget Älvsbyhus vill bygga 14 nyckelfärdiga villor i södra Björksätra.

Nu har alltså även Skanska engagerat sig i Björksätra med planer på att bilda två bostadsrättsföreningar.

 

Ni konkurrerar inte med er själva genom att sälja mark till Skanska?

 

– Nej, det tycker jag inte, säger Håkan Bengtsson. Det är bra för alla att det blir mer variation i Björksätra och att vi blir fler som hjälps åt att lyfta området och skapa nytt liv.

Sandvikenhus styrelseordförande hoppas att Sandvikens kommun i nästa steg ska bidra till ytterligare variation genom att börja sälja villatomter på rivningsområdet närmast BJ:s nya friidrottsarena där infrastrukturen redan finns framdragen.

På Skanskas Gävlekontor fanns det i går ingen som kunde svara på frågor om Björksätraprojektet. Alla hade semester.

Mer läsning

Annons