Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Branddrama på flyktinghemmet

En 16-årig flicka på Pangea – hemmet för ensamkommande flyktingbarn – satte i fredags kväll eld på en tidningshög och lade sig vid den brinnande högen. Personal på boendet hann dock släcka elden och flickan fick inga allvarliga skador.
Så sent som i september satte en 17-årig flicka eld på sitt rum på boendet.
– Det är naturligtvis inte bra att vi haft två bränder på kort tid, säger Anna Danielsson som är förvaltningschef på individ- och familjeomsorgen.

Annons

Det var vid 19-tiden i fredags som räddningstjänsten larmades till Pangea, hemmet för ensamkommande flyktingbarn i Sandviken. Brandlarmet utlöstes av en flicka som tänt eld på en tidningshög och sedan lagt sig bredvid den brinnande högen.

Personal var dock snabbt på plats och kunde släcka elden och flickan fördes till sjukhus med rökskador.

– Hon har inga fysiska åkommor och var tillbaka i Sandviken redan i fredags kväll, berättar Camilla Nässbjer som är föreståndare på hemmet.

Flickan är i nuläget misstänkt för mordbrand.

– Brandförmannen konstaterade att alla kriterier för mordbrand var uppfyllda och hon är i nuläget skäligen misstänkt för mordbrand, säger Timo Rukanen, polisens förundersökningsledare.

Liknande fall

Så sent som i september fick polisen hantera ett liknande ärende då en 17-årig flicka tände eld på tidningar i sitt rum och Anna Danielsson som är förvaltningschef på individ- och familjeomsorgen i Sandviken menar att personalen på boendet är mycket uppmärksamma efter den händelsen.

– Personalen håller väldigt mycket koll om det händer något och om det finns konflikter på boendet och det var nog tur i det här fallet, säger hon.

– Jag kan inte säga säkert att vi kommer att ändra våra rutiner efter det här, men jag kan säga att vi ger de här ungdomarna stöd kontinuerligt på boendet. Personalen är väldigt uppmärksam på varje persons mående, säger Anna Danielsson.

Hans-Olov Frestadius som är ordförande i individ och familjeomsorgsnämnden i Sandviken hade på lördagskvällen inte hunnit få någon information om det nya ärendet.

– Det viktigaste nu är att flickan mår bra, säger han och konstaterar att man får gå igenom ärendet och rutiner på boendet till veckan.

Mer läsning

Annons