Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandhjältar på Nya Bruket

/
  • En dag för alla. Även Nora och Elias Beronius.
  • En riktig brandman. Solina Daniel fick prova på att sitta i en riktig brandbil som de riktiga brandmännen gör.Alla vill ha bollen. Matchen mellan barnen på Nya Bruket och Räddningstjänsten gick inte riktigt som lagen hade tänkt sig.
  • Möte mellan grupper. Det problemkantade Nya Bruket ska bli trivsammare med sociala kontakter från bland annat Räddningstjänsten.

De släcker bränder, räddar människor och spelar fotboll.

Med lekfulla brandmäns hjälp ska problemen släckas på Nya Bruket.

– Vi hoppas att det här ska ge en positiv effekt, säger Jan-Ola Norbäck, styrkeledare vid Gästrike Räddningstjänst.

Annons

Som samhällets egna hjältar kom de i åkande i sina illröda bilar med målet att skapa kunskap, sociala kontakter och spela fotboll. Med brandbilsdörrarna öppna fick barnen på Nya Bruket i Sandviken prova på att både träffa och vara riktiga brandmän.

– Jag vill sitta i bilen, säger Evelina Englund.

Kompisar med barnen

Inom det sociala projekt som Anders ”Kråkan” Ågren nu leder i det problemtyngda bostadsområdet fick de boende träffa Gästrike Räddningstjänst i går.

– Folk kanske blir klokare och får veta vad Räddningstjänsten sysslar med. Att brandmännen blir lite mer kompisar med barnen och ungdomarna kan skapa bra förutsättningar, säger Anders ”Kråkan” Ågren.Med två brandbilar på plats och arbetsverktyg flockades barnen kring sina hjältar som fick vara lika mycket lekledare som ansvarsfulla vuxna.

– Framförallt är det här ett område som kantats av problem. Med olika insatser är förhoppningen att vi ska kunna nå dessa grupper på ett bra plan, säger Jan-Ola Norbäck, styrkeledare vid Gästrike Räddningstjänst.

Möttes i fotbollsmatch

Redan under gårdagen möttes de boende och Räddningstjänsten på ett annat plan, nämligen fotbollsplanen. Två lag, barnen i ett och brandmännen i det andra. Det kunde inte sluta på mer än ett sätt: Brandmännen fick ge sig medan barnen kämpade på så gott det gick.

– Ni är i samma lag, säger Anders ”Kråkan” Ågren till barnen som försöker ta bollen från kamraterna.

– Hallå här är vi, här är målet, säger Ola Grönberg, styrkeledare från Räddningstjänsten.

Mer läsning

Annons