Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på BTI bromsar myggbekämpning

/

Även om Kemikalieinspektionen skulle ändra sig och tillåta bekämpning i ett större område längs Dalälven är det inte säkert att pengarna och bekämpningsmedlet BTI räcker till en ny omgång. Lagren i Europa är slut, och att flyga in medel från USA är dyrt. Nu kämpar kommunerna för att få staten att gå in med pengar på nytt.

Annons

I år är första gången sedan myggbekämpningen startade som staten inte går in med några pengar. Att en rekordstor bekämpning ändå kunde göras i juni beror på att pengar sparats från tidigare år då det inte varit så stora problem. Hos myggprojektet finns nu en mindre mängd BTI som kan användas till att bekämpa i de områden där man har tillstånd.

– Det är på gränsen om det skulle räcka till de områden där man har tillstånd, det beror på om man behöver bekämpa överallt samtidigt eller inte. Det talas ju om 50 millimeter regn nu och då är ju risken stor för nya översvämningar och nya larver, säger Carl-Ewert Ohlsson, (C), kommunalråd i Sandviken och engagerad i myggfrågan.

Samtliga kommuner runt Dalälven har de senaste dagarna vänt sig till Kemikalieinspektionen och förklarat hur allvarligt läget är och vikten av att man får bespruta i ett större område om det blir en ny omgång.

– Men samtidigt har vi bekymret att ett positivt besked inte hjälper om inte finansieringen blir löst. Blir det en dispens och vi får utöka med omkring 2 500 hektar, då räcker definitivt inte den BTI vi har, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Enligt honom är tillgången på BTI i Europa kraftigt begränsad eftersom det har varit översvämningar i bland annat Tyskland och Österrike. Det enda som finns att köpa kommer från USA.

– Det är bara om staten tillerkände oss det bidrag vi fått alla tidigare år som vi skulle klara en sådan snabb beställning, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Inför nästa år tror han att det håller på att lösa sig med nya pengar från staten, det är nuläget som är det stora bekymret.

– Det pågår väldigt mycket samtal. Det verkar åtminstone som att de på Kemikalieinspektionen har förstått hur illa det är, säger han.

Mer läsning

Annons