Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på influensamedicin i Gävleborg

Tillgången på förebyggande mediciner mot svininfluensan är mycket begränsad. I hela länet finns bara 5 000 doser till cirka 275 000 invånare.

Nu uppmanas kommuner och företag att prioritera hårt bland personalen.

Annons

– I den planering som Socialstyrelsens gjort över beredskapslagrade läkemedel för 2009 kan man inte räkna med att mediciner kommer finnas tillgängliga för alla som arbetar inom olika verksamheter, säger Åke Lindahl.

I Socialstyrelsens skrift från 2009 framgår det att den mängd medicin som skulle finnas tillgänglig och som reserverats för förebyggande behandling i Gävleborgs län endast skulle räcka till 10 300 personer inom olika samhällsviktiga funktioner i länet, inklusive sjukvård i sex veckor.

De läkemedel som finns tillgängliga är främst Tamiflu, Relenza och Symmetrel. Det har dock visat sig att viruset är resistent mot Symmetrel, vilket innebär att det antal personer som kan få förebyggande behandling vid influensa minskas från drygt 10 000 till cirka 5 000.

– Det finns förhoppningar om att Landstinget kan få möjlighet att få tillgång till läkemedel till ytterligare cirka 5 000 individer så att man kan ge förebyggande behandling till 10 300 individer. Men det finns ingen garant för det, säger Åke Lindahl i ett meddelande.

– Den förebyggande behandling som Symmetrel skulle ha gett bortfaller, men vi hoppas att vi får mer läkemedel som kan ersätta bortfallet. Det beror på om läkemedelsföretaget Roche kan utöka sin verksamhet och producera mer, säger Signar Mäkitalo.

Man måste alltså prioritera olika människor framför andra när man ska dela ut förebyggande medicin.

– Detta är ett pedagogiskt sätt att förklara för företagen att man nu måste vara väldigt noga med beräkningen av hur många inom företaget som verkligen behöver förebyggande medicin. En person på ett företag kanske är så unik att den måste få tillgång till medicinen för att samhället ska fungera, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare inom landstinget Gävleborg.

Mäkitalo betonar samtidigt att siffrorna inte ska vara oroväckande för behandling i förebyggande syfte till gravida och sjuka. Han menar att det finns mycket mediciner och en god beredskap för behandling av sjuka i samhället.

– Det är viktigt att betona att det är riskgrupper vi vill behandla. Om vi skulle behandla alla för influensan så finns det risk för resistens. Företagen måste göra en uppskattning om vilka individer man inte kan vara utan för att samhället ska fungera, säger Signar Mäkitalo. Carina Berglund

Annons