Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på timvikarier inom omsorgen i Sandviken

/

I dagsläget fattas cirka 25 timvikarier i sommarbemanningen inom omsorgen om äldre och funktionshindrade i Sandviken.
– I stort sett har det ändå gått bra att rekrytera. Vi får in dugliga vikarier, säger Mats Åkerblom, HR-samordnare vid kommunens omsorgsförvaltning.

Annons

Han hoppas att de återstående platserna kan fyllas innan semesterledigheterna drar i gång på allvar om knappt två veckor.

I annat fall kan det krävas omprioriteringar, menar han.

Inför sommaren behövs cirka 500 semestervikarier, varav de flesta går på schema. Dessutom behövs cirka 50 timvikarier som kan rycka in med kort varsel. Ungefär hälften av de senare tjänsterna är fortfarande obesatta.

Jämfört med i fjol har det varit svårare att få tag i vikarier med vård- och omsorgsutbildning. Ungefär 60 procent av de som rekryterats har den kompetensen och det är lägre andel än i fjol.

– Kanske beror det på att fler har gått i pension eller att landstinget anställt fler än tidigare år, spekulerar Mats Åkerblom som gärna tar emot fler sökande med utbildning.

Inför sommaren har bemanningen dragits ned på en del enheter inom förvaltningen.

Korttidsplatserna på Rosengården är stängda från veckan före midsommar till andra veckan i augusti. Under tiden får Karl Johan-gården ta hand om korttidsboende.

För övrigt är det i stort sett lika många som behöver hjälp sommartid som övriga delar av året. Men i stora drag bedöms de behöva mindre hjälp att till exempel ta sig till besök inom sjukvården, konstaterar Mats Åkerblom.

LÄS MER:

Gävle sjukhus går mot sin svåraste sommar

Svårt för kommunen med vårdbemanning

Mer läsning

Annons