Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande öppenhet på Bessemerskolan

Det är dåligt med öppenheten på många av Sveriges skolor. Bessemerskolan i Sandviken är en av skolorna som fått underkänt i ett öppenhetstest.

Annons

Ung Media och Journalistförbundet har låtit 41 unga journalister, verksamma på skoltidningar runt om i landet, testa hur offentlighetsprincipen fungerar på 15 kommunala gymnasieskolor. Resultatet är nedslående.

Majoriteten skolorna saknar rutiner och vet inte hur de ska hantera att handlingar begärs ut när rektor eller annan befattningshavare inte är på plats.

Flera har ingen ordning på sitt diarium och raderar helt godtyckligt e-post trots att inkomna handlingar ska registreras och hållas tillgängliga för allmänheten.

På Bessemerskolan i Sandviken blev personalen rent av chockade när reportrarna från Skoltidningen Profeten begärde att få se alla en lista på alla mejl som kommit in mellan 4 och 6 april.

"Men jag har bara diariefört en gång, för fyra månader sedan" och "Ring Poolia, vi får ingen mejl, vad pratar du om?" var två av reaktionerna från de på expeditionen.

– Det kändes pinsamt att skolans personal är så outbildad och diarieför så sällan som de gör. Testet var lärorikt, men vi hade förväntat oss ett mycket bättre resultat, säger Niusha KhanMohammadi från Profeten.

Mer läsning

Annons