Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande säkerhet på ungdomshem

Ungdomarnas rättssäkerhet missköts vid Pangea och Ungdomsboendet.
Socialstyrelsen riktar åter skarp kritik mot hur Sandvikens kommun sköter två av sina ungdomshem.

Annons

I november 2009 kom första kritiken. Då riktade länsstyrelsen allvarlig kritik mot hur Sandvikens kommun äventyrade barnens trygghet och säkerhet vid HVB-hemmet Pangea.

I våras var det dags igen. Vid en oanmäld inspektion från Socialstyrelsen uppdagades stora brister vid boendet. Bland annat kunde Socialstyrelsen konstatera att ungdomarnas rätts-säkerhet missköttes. Några placerings- samt inskrivnings- och utskrivningsbeslut togs inte.

– Det är brister som vi i dag har ordnat. Säkerställandet av att hemmet är lämpligt för den enskilda personen. Det anser jag att vi gör så gott vi kan med, säger Per Lodin, tillförordnad enhetschef vid Pangea och enhetschef för ungdomsenheten i Sandvikens kommun.

Andra hem kritiseras också

Socialstyrelsen fann även att all dokumentation vid boendet sköttes via dataprogrammet Word och sparas på ett USB-minne, vilket gör det möjligt att i efterhand ändra i dokumenten och någon registrering av användarna förekom inte. Men kommunens sätt att sköta Pangea är inte unikt. Historien upprepar sig. När Socialstyrelsen även inspekterade Ungdomsboendet, ett hem för ungdomar som inte kan bo hemma, får kommunen åter allvarlig kritik för sin skötsel.

Här sköttes också boendets dokumentation i dataprogrammet Word, och texten sparades på USB-minne.

– Den kritiken är vi fullt medvetna om. Det kommer att åtgärdas snarast och ett nytt program ska upphandlas, säger Per Lodin.

Saknade utbildning

Beslut om in- och utskrivning i Ungdomsboendets verksamhet fattades av enhetschefen och inte av föreståndaren som av regel ska göra det.

Samtidigt saknade föreståndaren utbildning för att kunna förstå verksamheten och uppfylla de krav som krävs för arbetet.

Ungdomarna vid boendet bor i särskilda lägenheter och någon uppsökande verksamhet förekom inte nattetid vid den aktuella inspektionen.

Åtgärder ska vidtas

Socialstyrelsen konstaterar att bristerna vid de två boendena var så stora att kommunen och socialnämnden inte kunde undgå allvarlig kritik. Senast 25 oktober i år ska socialnämnden redovisa vilka åtgärder som vidtagits.

Mer läsning

Annons