Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten spräcker den lokala alliansen

/
  • Splittring. Folkpartiet väljer att samarbeta med Centern om budgeten i Sandviken. Bilden med Riitta-Liisa Björk (M),  Leif Jönsson (KD) och Nils-Gunnar Kempe (FP) togs i samband med valet förra året.

Den lokala trepartialliansen med M, FP och KD är splittrad inför beslutet om kommunbudget för 2012.
Folkpartiet väljer överraskande att i stället samarbeta med Centern. Något som är kontroversiellt inom partiet.
– Vi bryter ett avtal. Hur ska då väljarna kunna lita på oss? säger Dragan Perkovic, tidigare aktuell som blivande oppositionsråd för FP.

Annons

Bara nio månader efter kommunvalet hoppar FP av den lokala trepartialliansens valplattform med gemensamma politiska riktlinjer.

– Det kom väldigt hastigt. Jag har inte fått någon förklaring, säger Riitta-Liisa Björk, oppositionsråd för M.

I går lämnade alliansen in ett förslag till budgetramar undertecknat av Riitta-Liisa Björk, Leif Jönsson (KD) och Dragan Perkovic (FP) men med bara M:s och KD:s partisymboler.

Förklaringen till att FP-loggan plockats bort är att C och FP i dag väntas presentera ett annat förslag som för Folkpartiets räkning undertecknats av oppositionsrådet Nils-Gunnar Kempe.

Vilket alternativ står egentligen partiet bakom?

– Vi står bakom det som Kempe undertecknat. Det är ett missförstånd som gjort att den här situationen uppstått. Vi har inte kommunicerat så bra inom partiet, säger ordföranden Alf Olsson, som anser att FP mycket väl kan göra budget ihop med C utan att avbryta samarbetet med M och KD.

Håller inte med

Dragan Perkovic – tidigare högaktuell för att ersätta Nils-Gunnar Kempe som oppositionsråd mitt under mandatperioden – håller inte med. Perkovic anser att han hade mandat från sitt parti för att jobba fram en alliansbudget och att falangen som nu lierat sig med Centern begått avtalsbrott.

– Jag vill kunna gå rakryggad ur det här. Vi kan inte bryta ett samarbete hur som helst och vi kan inte ha ett parti som driver två olika inriktningar. Om vi inte håller våra egna avtal, hur ska då väljarna kunna lita på att vi håller våra vallöften?

Enligt vad Arbetarbladet erfar finns det ett utbrett missnöje inom FP över att M tagit stor plats inom alliansen på de mindre samarbetspartiernas bekostnad. Det ska vara en anledning till att FP nu bryter sig ur.

Samtidigt finns det partimedlemmar som ser den interna splittringen mest som ett resultat av en makt- kamp mellan Nils-Gunnar Kempe och Dragan Perkovic.

Mer läsning

Annons