Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bup lägger nedi Sandviken

Barn- och ungdomspsykiatrin, Bup, läggs ned i Sandviken och koncentreras till Gävle, Hudiksvall och Bollnäs. Likaså stängs barn- och ungdomshabiliteringens verksamhet i Sandviken.

Annons

– Konsekvenserna är begränsade. Det blir i stället vinst för barnen. Vi kan koncentrera specialistverksamhet och erbjuda bättre behandling, säger Roger O Nilsson, chef för landstingets division för barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering.

Förslagen som beräknas spara cirka 10 miljoner kronor, lämnades till landstingsstyrelsen på onsdagen. För att få ekonomin i balans måste divisionen spara betydligt mer, 38 miljoner kronor, i år.

– Vi kan lägga mer av våra pengar på personal och mindre på hyror, säger Roger O Nilsson om följderna av att koncentrera verksamheten till färre orter.

Det blir både bättre och billigare vård, menar han.

Bups öppenvårdsmottagningar i Sandviken och Söderhamn läggs ned, enligt förslaget. Också det ger bättre vård, menar Roger O Nilsson som också tror att centraliseringen gör det lättare att klara kravet på att ingen ska behöva vänta längre än 30 dagar, mot tidigare 90 dagar, på att få vård.

– Vi kan erbjuda bättre spetskompetens, säger han.

Förändringarna väntas spara cirka 6 miljoner inom Bup och cirka 3 miljoner inom habiliteringen.

Det handlar om cirka 13 tjänster inom Bup och cirka fem tjänster inom habiliteringen.

Bup-chefen Helena Björkman konstaterar att en del av patienterna måste resa längre för att få vård.

– Samtidigt ser vi större möjligheter att utveckla kvalitén med samlad kompetens, säger hon.

Helena Björkman hoppas att mer kontakter som Bup har i dag kan skötas av primärvården och att det gör att insatser kan sättas in tidigare.

Sparpaketet som rör habiliteringen bygger delvis på att man kan flytta hörselhabiliteringen och Syncentralen i Gävle till nya samlade lokaler. Habiliteringen har länge bett om nya lokaler men än så länge inte fått gehör.

– Det är väldigt trångt på Gävle sjukhus. Om vi inte får nya lokaler får vi inte de vinster som vi räknat med, säger Kari Ekström, habiliteringens verksamhetschef.

Förslaget innebär att också vuxenhabiliteringen koncentreras, till Gävle och Hudiksvall, och att verksamheten i Söderhamn stängs.

Annons