Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burn är en halvliters socker-bomb

Burn påminner om hallonsoda, både till smaken och färgen. Jag har valt märket för att den har högre sockerhalt än energidrycker i genomsnitt, så att man testar det mest energistinna av det ungdomarna dricker.

Annons

Jag dricker sällan läsk, så det känns kladdigt och lite obehagligt på tänderna och på tungan. Efter några minuter kommer sockerchocken.

Hjärtat börjar slå stackato, jag är smärtsamt pigg och jag vänder och vrider mig på stolen med ryckiga rörelser. 15 minuter senare svettas jag har en konstig smak i munnen. Jag är fortfarande alert men har svårt att koncentrera mig. 30 minuter efter jag druckit upp känner jag mig uppsvälld och lätt illamående. Dåsig och obekväm går jag på toaletten där jag märker vad all kolsyra i burken har förvandlats till. Efter två timmar mår jag bra, men fortsätter rapa energi-dryck. Testet gjordes för att se om jag blev påverkad av en halvliter energidryck, något som många barn och ungdomar sätter i sig varje dag.

I korthet var det obehagligt och onaturligt på alla sätt. Om jag, 22 år gammal och 70 kilo tung, satt som på nålar och knappt kunde koncentrera mig i en halvtimme, undrar då hur en tioåring på 30 kilo klarar skolan efter att ha druckit en burk av Burn, och hur bra han/hon mår?

Mer läsning

Annons