Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Busstrafiken – avgörande fråga

Miljöpartiet och Ny Ordning lovade mer kollektivtrafik till folket innan de överraskande hamnade i kommunledningen. Inför hotet om nedläggning av ytterligare busslinjer är det nu upp till bevis för Socialdemokraternas nya samarbetspartier.
– Vi blir inte överkörda, säger kommunalrådet Per-Johan Emtell (MP)

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har arbetsmarknads- och trafikförvaltningen varnat för att det kan bli nödvändigt att lägga ned ytterligare en eller två busslinjer av dagens totalt tre i centrala Sandviken. Dessutom kan det bli aktuellt att ta bort kvälls- och helgtrafik både i stan och ute på landsbygden.

Frågan kan komma att avgöras inom de närmaste veckorna i samband med interna budgetmöten och en träff som kommunrepresentanter ska ha med X-Trafik för att försöka få respit med nästa års trafikbeställning tills de ekonomiska förutsättningarna är utredda.

Har lovat

Politiskt är frågan känslig eftersom både Miljöpartiet och Ny Ordning gått in i den nya kommunledningen med löften att jobba för utökad kollektivtrafik. MP utifrån miljöaspekten och NO utifrån sin nya profil som partiet som säger sig vilja värna ytterområdena extra mycket.

Kommunalråden Aage Hansen (NO) och Per-Johan Emtell (MP) ställer sig båda oförstående till trafikförvaltningens utspel om att pengarna inte räcker till bibehållen kollektivtrafik utan extra tillskott.

– Det låter inte klokt. Vi ska ha mer kollektivtrafik, inte mindre. Det här får de nog räkna på en gång till, säger Aage Hansen.

Kan NO sitta kvar i en kommunledning som tar bort ännu fler busslinjer?

– Det här måste bara lösas.

Oklar finansiering

Per-Johan Emtell ser det inte heller han som tänkbart att frågan ställs på sin spets.

– Vi kommer inte att bli överkörda. Jag tror inte att Socialdemokraterna har någon annan inställning än vi i den här frågan

Hur bibehållen busstrafik ska finansieras kan dock inte MP:s och NO:s kommunalråd ge besked om för dagen.

– Det måste lösas under budgetprocessen.

Per-Johan Emtell tycker att det är extra olyckligt om Sandviken fortsätter skära ned på kollektivtrafiken inför det att ansvaret för all trafik lämnas över till landstinget via skatteväxling.

– Det skulle se väldigt konstigt ut om vi själva utarmade trafiken innan nya trafikmyndigheten tar över. Då har vi ju talat om att vi inte behöver så mycket trafik i Sandviken.

Mer läsning

Annons