Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiker får eloge för bra id-koll vid ölköp

/
  • MINDERÅRIGA. Robert Höök, Richard Klangvall, Emma Voldne, Kevun Anundi, Elina Eklund Andersson, Mahmoud Yousef och Linus Lindgren är alla under 18 år. I går kväll testade de Sandvikenbutikerna för att se om de ändå kunde köpa folköl, trots att de inte har åldern inne.

Sandvikenbutikerna är duktiga på att kontrollera legitimation. Det konstaterar Ungdomens Nykterhetsförbund efter att på torsdagskvällen ha gått runt och testat ett 20-tal butiker i stan.

– Vi är väldigt nöjda, säger Madelene Lundin.

Annons

I går mobiliserade sig Ungdomens Nykterhetsförbund, UNF, i Sandviken. Det var dags att granska kommunens butiker för att se hur många som följer alkohollagstiftningen. Ett tiotal unga, under 18 år, gav sig ut i alla butiker för att försöka köpa öl.

– Vi hoppas ju på att alla ska kolla leg och att vi inte får köpa någonstans. Det finns ju en anledning till att lagen ser ut som den gör, man ska inte kunna dricka när man är under 18. Det är inte bra för kroppen, säger Madelene Lundin som är med ungdomarna som "coach".

Madelene är över 18 och har gjort testet förut i Sandviken. Hon ser gärna att det blir en återkommande rutin att ungdomarna testar butikerna.

– Vi vill markera att vi har koll på dem. I till exempel Örebro vet jag att de gör regelbundna tester och där är det ingen butik som säljer till minderåriga längre.

En av dem som är under 18 och ska vara med och testa butikerna är Mahmoud Yousef. För honom är det första gången han är med på ett test.

– Det är roligt att få vara med och kolla om de följer lagen eller inte, säger han.

Under kvällen hann man med att testa ett 20-tal butiker och de allra flesta skötte sig exemplariskt.

– De var väldigt hårda och lät oss inte köpa utan legitimation. Det var bara en enda butik som sålde, säger Madelene.

Den butiken kommer de att ta kontakt med igen för att berätta vad som hänt, och om samma sak upprepas nästa gång de gör ett test kanske de kommer att polisanmäla butiken, tror Madelene.

Men trots att en butik sålde folköl till minderåriga är UNF glada över att så många, nästan alla, sade nej.

– Det var jättebra, vi är helnöjda.

Annons