Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Butiksrån ger sällan stort byte

/
 • Konsum Enen i Sandviken. Maskerade män försöker råna Konsum Enen i Sandviken. Rånet misslyckas.
 • Frisersalong på Brynäs. En 18-årig man rånar en frisersalong på Brynäs. Han är beväpnad med både en soft air-gun och en kniv, som han riktar mot halsen på en av de anställda. Han får med sig 1 500 kronor.
 • Time på Brynäs. När personalen ska stänga för kvällen kommer en man med rånarluva fram till kassan, hotar kassörskan med kniv och tvingar till sig en mindre summa pengar.
 • Nordea i Gävle. Rånare tar sig in på Nordea men grips snabbt tack vare ingripande från allmänheten. Flera personer som befinner sig i centrala Gävle bevittnar rånförsöket mot Nordea och många filmar rånet med sina mobiltelefoner.
 • Svennes närbutik på Brynäs. Svennes närbutik rånas av en man med ett pistolliknande föremål. Butikspersonalen lyckas avväpna rånaren som då flyr till fots.
 • Swedbank i Ockelbo. Tre beväpnade och maskerade män rånar Swedbank i Ockelbo.
 • Daisys i Sandviken. Två män genomför ett rån mot Daisys hamburgerbar. Genom att hota med ett pistolliknande föremål tvingar de en av kassörskorna att öppna kassalådan och ge dem pengar. Bytet blir ett par hundralappar. Rånarna fångas på bild av en kamera och blir igenkända.
 • Bingohallen i Sandviken. Tre beväpnade och maskerade män rånar bingohallen på Köpmangatan i Sandviken. De stormar in i lokalen med k-pistliknande föremål i händerna och får med sig uppskattningsvis 2 000 kronor, som ligger i två förkläden som personalen får lämna ifrån sig.
 • Konsum i Norrsundet. Konsum i Norrsundet rånas av två män, 16 och 28 år gamla. De får med sig 850 kronor och diverse hårprodukter som senare hittades gömda i ett skogsparti.
 • Konsum Enen i Sandviken. Maskerade män försöker råna Konsum Enen i Sandviken. Rånet misslyckas.

Åtta butiker har rånats hittills i år.
Men bytet från butiksrån gör oftast inte rånarna rika.
Från Konsum Enen fick de inte med sig en krona.

Annons

Polisen har ännu inte några spår efter de två män med rånarluva som under måndagskvällen försökte råna Konsum Enen i Sandviken. De sprang in, tog sig direkt till kassorna och hotade kassabiträdet.

– Öppna kassalådan annars skjuter vi! ska rånarna ha skrikit, enligt vittnen.

Polisen vet att de flydde västerut när de rundat hörnet om Enen, men efter det slutar spåren.

– Vi vill gärna ha information och tips om flyktvägen, säger Per Sjöberg vid polisen.

Männen hade pistolliknande beväpning, mörk klädsel och rånarluvor.

– Det handlar om yngre män, men det kan vara allt från 15 år och uppåt.

– Nej, vi har förstås tittat på det. Men beskrivningen på gärningsmännen stämmer inte, inte heller beväpningen. Men vi måste hålla alla dörrar öppna.

Enligt statistik från polisen har det hittills i år varit åtta stycken rån mot butiker i Gästrikland, och i hälften av dem har något slags skjutvapen förekommit.

Men rån mot butiker är inte en lönsam brottslighet. Från Konsum Enen fick rånarna inte med sig en krona, efter att ha skrämts iväg från brottsplatsen.

– Det finns en väl uppbyggd säkerhet och möjligheten att få med sig en större summa pengar är liten, säger Jens Volden, som är affärsområdeschef för Konsum.

Bland andra uppmärksammade rån där bytet har varit skralt, märks rånet mot Bingohallen (högst 2 000 kronor), rånet mot en frisersalong på Brynäs (1 500 kronor), rånet mot Daisy’s i Sandviken (ett par hundralappar) och Konsum i Norrsundet (850 kronor). Vid rånet mot Svennes närbutik på Brynäs tidigare i höstas fick rånaren inte heller med sig några pengar.

Jens Volden tillsammans med säkerhetsansvarige Kjell Bjuhr var under måndagsmorgonen på plats för att träffa personalen, som skakats av upplevelsen.

Även övrig personal i butiken kände sig hotade av situationen. Företagshälsovården kopplades in direkt.

– Jag kom precis tillbaka från en så kallad debriefing, och vi ska fortsätta att följa upp det, nästa gång ett möte på torsdag, säger Annbritt Sundin, arbetsmiljökonsult vid Gävlehälsan.

Personalen fick rådet att inte tala med media. Vid sådana här händelser har Konsum på förhand utarbetade riktlinjer att arbeta efter.

– Konsum har ett program som de följer efter våld eller hot om våld mot personalen. Det finns inarbetade rutiner och de är duktiga på att ta hand om personalen, säger Annbritt Sundin.

Tips till polisen kan lämnas på nummer 070-2380107.

Mer läsning

Annons