Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygg åt företagen eller avstå jobben

/

Bygg företagslokaler med kommunalt risktagande eller acceptera att jobben hamnar någon annanstans.

Det är vägvalet som politikerna nu står inför. Processen inleds i nästa vecka med medverkan av jurist, branschexpert och forskare.

– Att inte göra någonting är också att göra någonting, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Annons

Ett Stockholmsföretag visade nyligen intresse av att etablera sig i Sandviken med behov av 10 000 kvadratmeter lokalyta. 10-15 andra företag har talat om att de behöver 30 000-40 000 kvadratmeter för nyetablering eller expansion.

– Men vi har ingenting att erbjuda. Så här kan vi inte fortsätta när vi vill differentiera näringslivet och vet om att det kan hända stora saker på Sandvik framöver, säger näringslivschefen Michael Norell.

Kommunalrådet bekymrad

Peter Kärnström är bekymrad över situationen.

– Just nu finns det inga riskkapitalister som vill riskera pengarna i Sandviken. Det är också svårt att få hit nya företag om de samtidigt måste bygga nya lokaler själva. Vi kan naturligtvis alltid hänvisa till en annan kommun. Men faktum är att företagen vänt sig till oss för att de ser utvecklingsmöjligheter här.

Sandvikens kommun fick under uppmärksammade former femte etappen av Sandbacka Park olagligförklarad. I dag ser förutsättningarna annorlunda ut sedan lagstiftningen ändrats och blivit mer tillåtande.

– Det är snarare regel än undantag att kommuner bygger och hyr ut till företag.

Har anlitat advokat

Kommunstyrelsen har som avstamp inför den process som nu inleds anlitat advokaten Hugo Norlén som ska reda ut rättsläget. Vid ett strategimöte i nästa vecka ska också Magnus Lundin, vd för den svenska teknikparksföreningen SISP, medverka liksom forskaren Jan Messing.

– Jag vill att alla ska få samma underlag för den diskussion vi ska föra, säger Peter Kärnström

– Det handlar om att hitta vägar för att vitalisera vårt näringsliv där vi sätter in Sandbacka Park i ett sammanhang men där vi också tittar på andra lösningar. Väljer vi att inte göra någonting är det också att göra någonting.

Mer läsning

Annons