Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads ifrågasätter hur mycket billigare det går att bygga

Fackförbundet välkomnar visserligen ökad konkurrens, men det finns redan i dag problem med svenska företag som tar in utländsk arbetskraft för att sänka lönekostnaderna. ”Tyvärr verkar makthavarna missa att det finns mänskliga rättigheter”, säger Kim Söderström, ordförande för Byggnads Gävledala.

Annons

LÄS OCKSÅ: Utländsak byggbolag ska pressa hyrorna i Sandviken

Fackförbundet Byggnads regionale ordförande Kim Söderström är noga med att påpeka att de såklart kommer att ställa samma krav på utländska byggföretag som de gör på svenska. De villkor, rättigheter och lönersom finns i kollektivavtalen gäller alla oavsett nationalitet.

– Vi har ju EU i dag och fri rörlighet, tyvärr verkar makthavarna missa de mänskliga rättigheterna, säger Kim Söderström men fortsätter.

– Jag hoppas våra kommunala bolag är kloka och detär de ju! Så att det inte är billig arbetskraft utan fler företag som konkurrerarsom de är ute efter.

Kim Söderström, ordförande för fackförbundet Byggnads i Gävleborg och Dalarna.

Han ifrågasätter hur mycket billigare det går att bygga.

– Det är en tankevurpa om man tror att lägre lönekostnader kommer ge lägre hyror. Det är byggkostnaden som är den stora delen. Skulle alla jobba ideellt skulle hyrorna bara kunna sänkas märkbart.

Enligt Byggnads beräkningar utgör löner bara 12-15 procent av totalkostnaden för ett nybygge.

Att det därför är låglöneländer som de svenska kommunalabostadsföretagen vänder sig till gör honom skeptisk.

– Vi kommer vara hårda på att kontrollera och ställa krav på kollektivavtal så att de som eventuellt kommer hit och jobbar har samma villkor som andra byggarbetare i Sverige. Det handlar ju om människosyn.

Problem finns redan i branschen med svenska företag som tar in utländsk arbetskraft till slavlöner.

– Inte lokala och regionala företag, men det finns större rikstäckande företag som tar in utländsk arbetskraft.

Mer läsning

Annons