Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggnads vill ha rotavdrag för hyresrätter

/
  • 1 000 MÖJLIGA JOBB. Renoveringsbehovet är stort och om rot-avdragen utsträcktes till att omfatta även allmännyttan kan det ge ett uppsving, anser Byggnads. Bara i Gävleborg skulle det kunna skapa 1 000 arbetstillfällen, enligt fackets beräkningar. ” I dag kan man få bidrag för att bygga nytt kök i ett hus i Danderyd, men inte för att renovera bostadsområden från 1960-talet”, säger avtalssekreteraren Torbjörn Johansson, Byggnads.
  • STÖD. Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på Byggnads, fanns på plats på Kanalgränd i Sandviken i går för att prata jobb med byggnadsarbetarna. Här flankerad av Per-Olof Sjöström och Josef Axelsson.

Bostadsbygget på Kanalgränd i Sandviken är ett gyllene undantag från regeln.

Enligt Byggnads står nyproduktionen av bostäder i Sverige i stort sett stilla, samtidigt som hälften av kommunerna lider av bostadsbrist.

Facket har beräknat att omkring 5 900 lägenheter i Gävleborg behöver rustas.

Annons

I går, måndag, besökte Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson bygget på Kanalgränd för att prata om framtidens byggande med arbetarna.

Just den gruppen är lyckligt lottad nu när 61 lägenheter ska färdigställas, ett arbete som beräknas pågå till i slutet av nästa år.

Men för byggbranschen som helhet är det mörkare. Bara under september ökade varslen i branschen med över 1 000 anställda. I dag går 316 byggnadsarbetare i Gävle utan jobb.

Ett allt tydligare hot är bemanningsföretagen.

– Uthyrningen av personal växer lavinartat. Bolagen tycker att det är för besvärligt att ha fast anställda, säger Torbjörn Johansson.

För en arbetare som sagts upp kan det innebära att någon återanställning inte blir aktuell trots att det ramlar in jobb.

I stället anlitas personal från stafettfirmor.

Osäkerheten på marknaden drabbar kanske allra mest de nyutbildade byggnadsarbetarna. De inledde sin utbildning när konjunkturen var ljusare. Nu kliver de ut i arbetslivet i ett betydligt kärvare läge.

– I dagsläget har vi 186 arbetslösa lärlingar inom bland annat el och bygg i Gästrikland, säger Roger Hedblom, ordförande för Byggnads i Gästrikland.

Nu vill Byggnads att regeringen ska satsa på ett statligt rot-program som omfattar runt 7 miljarder kronor per år. Dessutom anser man att nuvarande rot-avdrag även ska gälla för bostads- och hyresrätter.

Enligt Byggnads skulle byggsektorn klara av att renovera omkring 1 400 lägenheter per år i Gävleborg, vilket skulle ge cirka 1 000 arbetstillfällen för bland annat anläggningsarbetare, betongarbetare, snickare, mattläggare, målare, VVS-arbetare och elektriker.

– I dag kan man få bidrag för att bygga nytt kök i ett hus i Danderyd, men inte för att renovera bostadsområden från 1960-talet, säger avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

Mer läsning

Annons