Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggtvist kan spräcka politiskt samarbete

En liten byggfråga som handlar om tre hustomter

i Kungsgården har blivit en stor politisk stridsfråga.


Efter fyra års handläggningstid anses nu ärendet vara så principiellt viktig att det ska avgöras i kommunfullmäktige.

Annons

Där kan det politiska samarbetet mellan socialdemokraterna och centern spricka för första gången efter valet.

På ytan handlar det om någonting till synes så obetydligt som att tre nya hustomter antingen ska släppas fram eller stoppas i byn Södra See i Kungsgården. Alltså ja eller nej till detaljplan utifrån de ramar som lagstiftningen anger.

Men efter fyra års handläggningstid hos kommun och länsmyndigheter rasar nu en partipolitisk strid där skyddet av kulturhistoria och odlingsmark kommit att ställas mot inflyttning och framtidstro.

I bakgrunden finns också osämja mellan mer eller mindre inblandade personer som öppet anklagar varandra för hot, lögner och lagbrott.

Tidigare i veckan var det meningen att bygg- och miljönämnden skulle avgöra frågan en gång för alla. Men beslutet blev stoppat i sista stund. Frågan ska nu i stället föras hela vägen upp till kommunfullmäktige som en principiellt viktig planfråga. Något som är mycket ovanligt när det gäller så små projekt.

– Jag har frågat SKL (Sveriges kommuner och landsting) och fått rådet att för säkerhets skull ta det till kommunfullmäktige eftersom det varit mycket skriverier och många som tyckt saker, säger Eva Ljungström, s, bygg- och miljönämndens ordförande.

Själv är hon beredd att släppa fram de tre tomterna som vållat sådan strid.

– Det finns inga praktiska hinder i form av något lagrum att hänga upp ett avslag på och då anser jag att vi har att säga ja.

Hela oppositionen verkar dock vara inne på att säga nej. Och i just det här fallet ser oppositionspartierna ut att få stöd av centern, som alltså kan komma att medverka till att rösta ned socialdemokraterna för första gången sedan de båda partierna ingick partnerskap efter valet.

– Som centerpartist värnar jag odlingslandskapet och för mig är det därför viktigt att bevara den här miljön, säger Mats Mattsson i bygg- och miljönämnden.

Hans linje verkar också bli partiets linje. Men frågan är känslig och partiordföranden Veronica Wernersson ville i går inte kommentera hur en tillfällig splittring kan påverka samarbetet mellan s och c.

Annons