Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C + FP = Sant

/
  • Lokale FP-ledaren Nils-Gunnar Kempe (i mitten) trivs så bra i det nya samarbetet med Centern att han bestämt sig för att fortsätta som oppositionsråd. Enligt Veronica Wernersson och Carl-Ewert Ohlsson är det synen på valfrihet som förenar de blågröna partierna.

Nils-Gunnar Kempe har tänkt om och bestämt sig för att fortsätta som oppositionsråd för Folkpartiet, nu i samarbete med Centern.

Annons

– Olyckligt, säger han om att tilltänkte efterträdaren Dragan Perkovic skrivit under ett budgetdokument ihop med M och KD.

Som Arbetarbladet berättat har den lokala alliansen med M, FP, och KD spräckts i samband med budgetprocessen.

Folkpartiet jobbar nu i första hand ihop med Centern. Partiernas gemensamma politiska ambitioner med bland annat kommunal jobbgaranti i sex månader för alla arbetslösa ungdomar presenterades på torsdagsförmiddagen.

– Vi har fått med alla våra favoritfrågor, säger Nils-Gunnar Kempe.

Han bekräftar att det inom FP funnits en stark irritation över att partiet hamnat i skuggan av Moderaterna. Men att den politiska kartan ritats om beror också, enligt Kempe, på att det inom alliansen gått trögt i arbetet med att ta fram budgetramar.

– Jag har känt en väldig frustration.

Nils-Gunnar Kempe har tidigare sagt att han planerat att hoppa av under mandatperioden. Dragan Perkovic har matchats in som efterträdare.

Men nu tycker den 63-årige gymnasieläraren och deltidspolitikern att han fått en sådan nytändning att han är beredd att fortsätta.

– Ja, nu när vi styrt mot en liberal budget känns det roligt igen. Det har heller aldrig funnits något beslut om att jag skulle kliva åt sidan och ersättas. Det är mer som Dragan och jag spånat.

* Hur ser du på att Perkovic skrivit under en budget ihop med M och KD?

– Eftersom det finns ett styrelsebeslut om att vi ska samarbeta med C är det olyckligt. Men vi har uppmanat honom att inte göra något dramatiskt, utan stanna kvar och fortsätta jobba i partiet.

Enligt C-ordföranden Veronica Wernersson finns det ett ord som genomsyrar hela den blågröna budgeten.

– Valfrihet, säger hon.

Carl-Ewert Ohlsson ser en annan skillnad mellan de blågröna och de övriga oppositionsblocken.

– Vi jobbar för medborgarna i Sandvikens kommun och struntar i vad som är alliansregeringens fel eller förtjänster.

Mer läsning

Annons