Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Campingflytt räddade Åkes förhållande

/
 • DISKVAGN. När Arbetarbladet möter Anita Gustafsson är hon på väg till det gemensamma diskrummet för att göra undan efter lunchen. Disken har hon i en varukorg som hon har ställt på underredet till en barnvagn som hon kör framför sig. Diskmaskin och andra bekvämligheter är inget hon saknar.Foto: Britt Mattsson
 • VILLAVAGN. Åke Sers gillar att stå vid spisen och har därför planer på att bygga om villavagnens kök. ”Här är allt så litet och det är inte alls samma projekt att renovera här som i ett hus”,                    säger han.
 • EGEN BONING. Även andfåglarna i Borrsjöån campar i Kungsgården. Åke Sers har byggt en egen husvagn till änderna.
 • CAMPINGÄGARE. Ivan Mickelsson driver campingen och han är också en av dem som bor där permanent. Utöver de som redan har sina husvagnar uppställda året om står fem i kö. ”Jag har fått säga nej, det måste finnas plats för turister också. Men det finns planer på att bygga ut”, säger Ivan Mickelsson.
 • CAMPINGLIV. Åke Sers och hans fru Anki har bott permanent på Kungsgårdens camping i fem år. Här trivs både de och hunden Tania alldeles utmärkt. ”Det är hela tiden nya människor från olika länder här, det är spännande”, säger Åke Sers.

Det är populärt att bosätta sig på Kungsgårdens camping, sammanlagt tolv hushåll har sin hemadress här.
– Allt hade blivit slentrian och vi såg inte varandra längre och därför ville vi göra en förändring. När killarna flyttade hemifrån sålde vi allt och köpte en villavagn, säger Åke Sers som är en av de bofasta.

Annons

Åke och Anki Sers har bott i sin villavagn som är en mer permanent variant av husvagn i fem år nu. Tillsammans med två katter och hunden Tania har de trängt ihop sig på 44 kvadratmeter, en trångboddhet som alla uppskattar.

– Min svärmor var väl den som hade problem med det här i början, det var ju ingen hög status. Nu har hon precis åkt hem efter att ha hälsat på oss här och hon tycker jättemycket om det, säger Åke Sers.

Det han och flera andra på campingen värdesätter mest är att slippa renovera och ta hand om allt som blir när du äger ett hus.

– Det är inte så mycket måsten, det är skönt. Tidigare hade vi tre våningar och 200 kvadratmeter. Vi har allt som vi hade då, bara mycket närmare och det är betydligt mindre städning.

Att det är gemensamma duschar och att toaletten ligger en bit bort från villavagnen tycker han bara är skönt.

– Det är ett sätt att få gå ut och lufta sig, det är det positiva här. Vi har en tank med vatten och att behöva fylla på den när det är 20 minus och snöstorm, det är härligt, säger han.

Att bo på camping är populärt i USA och både Åke Sers och grannen Anita Gustafsson tror att det även kommer bli mer och mer vanligt hemma i Sverige.

– Det är fritt och inga måsten här, det kommer nog fler att inse, säger Anita.

Hon och maken har magasinerat alla möbler och bara tagit med det allra nödvändigaste. För dem var det inget svårt beslut att flytta ut i husvagnen.

– Tidigare hade vi husvagnen uppställd i Falun och vi ville aldrig åka hem när det blev vinter, säger hon.

Att det skiljer sig i bekvämligheten från lägenheten är inget som bekymrar henne.

– Det går bra ändå, du vänjer dig vid att ha det så här och vi saknar just ingenting, säger hon.

En stor fördel tycker hon är den sociala gemenskapen som finns på campingen.

– Här umgås vi med varandra. Vi är mycket ute och grillar ofta. Jag tycker att det är jätteskönt.

Campingägaren Ivan Mickelsson bor även han här permanent, tillsammans med sambon Vivianne Edin.

– Det är inga barnfamiljer här direkt. Alla är nästan i samma ålder. De är lite äldre och har barn som har flyttat hemifrån och nu vill de bo lite billigare, säger han.

Hyran för åretruntboende på Kungsgårdens camping är 710 kronor i månaden, då ingår inte elförbrukningen.

Mer läsning

Annons