Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuk kvinna blev bortglömd

Den åldriga kvinnan med cancer och diabetes kunde bara förflytta sig genom att hålla sig i väggar och dörrar.
Kvinnan beviljades plats på äldreboende men blev bortglömd i hanteringen och fick vänta i över åtta månader.


Nu får Sandvikens kommun böta 50 000 kronor för sin miss.

Annons

Sandvikens kommun fortsätter att få betala så kallade särskilda avgifter till staten för att gamla och sjuka inte får den omsorg som de har rätt till inom skälig tid.

I tidigare fall har kommunens förklaring oftast varit stor brist på platser vid äldre- och demensboenden efter det att Skogsläntan, i dag kallad Solbacken, var stängd under några år.

Men i ett nytt fall som nu behandlats i länsrätten förklaras dröjsmålet med missförstånd och mänskliga faktorn.

En äldre diabetiker som också behandlats för cancer hade dålig balans och kunde bara förflytta sig inom sin egen lägenhet genom att hålla sig i väggar och dörrar. Kvinnans mathållning fungerade inte och hon var otrygg och deprimerad. 24 juli förra året beviljades hon en plats på ett äldreboende. Men först i april i år kunde hon flytta in.

Kommunens förklaring till förseningen var att det blivit ett missförstånd som gjort att kvinnan fått vänta extra länge.

I normala fall finns det rutiner som ska säkerställa att behovsbedömningar verkställs och att ingen ska behöva riskera att bli bortglömd i hanteringen. Men just det här fallet hanterades av en sommarvikarie som råkade glömma bort att den åldriga kvinnan skulle till ett boende.

Länsstyrelsen upptäckte missen och begärde att länsrätten skulle döma ut sanktionsavgift för fem och en halv månad. Detta utifrån en bedömning att tre månader är den längsta skäliga väntetiden.

Kommunen vill inte gå med på att betala någon avgift alls och motiverade det med att det var en sommarvikarie som gjort ett misstag.

Nu har länsrätten meddelat sin dom. Kommunen får betala en sanktionsavgift. Men bara för två och en halv månads oskälig väntetid. Till skillnad från länsstyrelsen anser länsrätten att det kan få ta upp till ett halvår att verkställa en placering inom särskilt boende. Avgiften som kommunen ska betala till staten fastställs till 50 000 kronor.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons