Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancersjuka Jette tvingas bo bland dementa med sin son

/
  • BOR BLAND DEMENTA. Jette Schmidt är svårt cancersjuk och vill inget heller än att kunna bo hemma. Men Sandvikens kommun kan inte tillgodose hennes önskemål och har i stället placerat henne på Rosengården.  I tältsängen till vänster får Jettes 15-årige son bo när han är hos henne på helgerna.

Det är här bland gamla och dementa som svårt cancersjuka Jette Schmidt, 51 år, umgås med sin 15-årige son på helgerna. Då flyttar han in och sover på en tältsäng. Sandvikens kommun kan inte ge henne hjälp i hemmet så att mamma och son får vara tillsammans. Nu vädjar hon till politikerna om ett värdigt liv.

Annons

För tre år sedan drabbades 51-åriga Jette Schmidt av cancer. Sjukdomen startade som en cysta i ljumsken och har sedan dess spritt sig till hennes skelett.

Jette har i omgångar genomgått flera operationer, strålbehandlingar och cellgifter.

Behöver ständig hjälp

Mot den ständiga värken har hon en smärtpump inopererad i kroppen, som hela tiden förser henne med smärtlindrande medicin.

Men smärtlindringen gör också att hon blir förlamad i hela sin högra sida. Vilket gör att hon behöver ständig hjälp med att vända sig i sängen och hjälp att ta sig upp.

Den hjälpen fick Jette tidigare i sitt egna hem av hemtjänsten i Sandviken.

Varannan timme

Till en början besökte hemtjänsten henne sex gånger om dagen. Hjälpen utökades senare till varannan timme varje dag dygnet runt.

Ett sätt som gjorde att Jette kunde få ett värdigt liv tillsammans med sin 15-årige son.

Då kunde han bo hemma tillsammans med henne, det går inte i dag.

Sedan hemtjänsten glömde bort att besöka Jette och kommunen ansåg att de inte kunde tillgodose hennes behov på rätt sätt, sattes hon på Rosengården.

Rosengården är ett av Sandvikens så kallade korttidsboenden för äldre personer som väntar på ny bostad, behöver rehabilitering eller avlastning för de anhöriga.

Här vårdas Jette på en så kallad palliativ plats, en plats för personer i livets slutskede.

Sonen på helgerna

Rummet där Jette bor är ett några kvadratmeter stort sjukhusrum.

Hit kommer numera hennes 15-årige son varje helg för att få bo tillsammans med sin mamma.

– Jag vill leva så normalt som möjligt och sonen vill ju bo hos mig på heltid. Men det går inte som det är i dag utan han får i stället bo hos fosterfamilj i veckorna, säger Jette Schmidt.

Väntat på beslut

Under hela sjukdomsperioden har Jette ansökt om att få en personlig assistent för att åter kunna skapa ett liv tillsammans med sonen i det egna hemmet. I över två månader har hon väntat på beslut.

”Gör något!”

– Jag vädjar till politikerna: Gör något åt den situationen som jag och många andra är i. Vi vill kunna vara sjuka och få ett värdigt liv. Jag kanske inte lever länge till men då vill jag ändå ha det bra nu, säger Jette Schmidt.

Annons