Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carmen blir disco och klassanalys

/
  • BORDELL. Anna Tasche spelar Lillas Pastia, bordellmamman, i Hammargymnasiets uppsättning av Carmen.
  • SKÅL. Tre soldater i form av Linnea Åhlander, Sofia Hedqvist och Kajsa Selinder, utbringar en skål.
  • SOLDAT. Soldaten, spelad av Niclas Billner, roar sig med glädjeflickorna, Malin Hedin och Mikaela Hedström. Carmen, Louise Niska, står till vänster och är inte lika entusiastisk över festligheterna.

Ett mustigt triangeldrama står på schemat för Hammargymnasiets estetelever. I maj har de premiär på sin version av en av världens mest kända operor: Carmen. Men nu är den inte längre någon opera.

Annons

– ”Toreadoren” är en funklåt, avslöjar Joakim Norin som gör rollen som tjurfäktaren Escamillo.

Var bor underklassen i Sandviken och var bor överklassen? Det är en av de frågor som Hammargymnasiets estetelever har försökt svara på i förarbetet till sin slutproduktion. För ska man förstå sig på George Bizets världsberömda opera Carmen, då måste man diskutera klass, tycker läraren Kajsa Hedström.

Därför har eleverna fått ägna sig åt att prata om klass, och också ge sig ut i Sandviken för att identifiera klassmarkörer, lägga märke till skillnader i språket och leta rätt på typiska bostadsområden.

– Vi kom fram till att Björksätra är ett typiskt underklassområde. Och överklassen bor i Hedgrind, berättar Louise Niska som gör rollen som Carmen.

Förarbetet är en av delarna i förståelsen av operan. Men för att den ska kännas ännu mer aktuell för eleverna har de också lagt mycket energi på att omarbeta föreställningen. Och det har hänt en hel del både med dialogen och musiken.

– Vi valde Carmen för att den verkade mest intressant och roligast att utveckla. Och för att vi kan ändra om den precis som vi vill, det finns inga gränser, berättar Louise Niska som gör rollen som Carmen.

Och ändrat om den har de gjort. Miljön och handlingen är, i mångt och mycket, förflyttad till nutid och musiken har följt med. Nu innehåller föreställningen både disko, funk och bossanova.

– Det är för att vi ska kunna variera dansstilarna så det inte bara blir... Hur man nu dansar i en aria, säger Louise och skrattar.

När de har premiär är det en stor ensemble som medverkar. Förutom eleverna själva har de gott om uppbackning. En orkester ackompanjerar och en 30 personer stark kör från andraårseleverna hjälper till. I maj är det dags – då spelas det klassiska dramat mellan Carmen, soldaten Don José och tjurfäktaren Escamillo upp på Folkets hus i Sandviken.

Mer läsning

Annons