Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Catrin startar eget kafé mitt i lågkonjunkturen

/
  • Eget kafé. Lågkonjunkturen skrämmer inte Catrin Gränsgärd. I onsdags öppnade hon det egna kaféet ”Kom in i istället”.

Lågkonjunkturen skrämmer inte Catrin Gränsgärd. I onsdags öppnade hon ett eget kafé.


Hennes förhoppning är att kunna lämna anställningen på Hennes & Mauritz i Valbo och få mer tid för familjen och vännerna.

Annons

I tisdags var Catrin Gränsgärd ovanligt nervös. Det var bara en dag kvar innan öppningsdagen för hennes kafé ”Kom in i istället”, som ligger vid Bessemergymnasiet.

När Arbetarbladet besöker henne på onsdagen har den värsta nervositeten släppt.

I höstas fick hon av en tillfällighet veta att lokalen stod tom och det var då hon fick idén om att öppna ett kafé.

– Jag är över 30 år och har jobbat på Hennes & Mauritz sedan 1997. Om jag ska jag göra något annat är det hög tid för det, tänkte jag, berättar Catrin Gränsgärd.

För många är ett eget företag ett sätt att ta sig ur arbetslöshet. Men Catrin Gränsgärd har tagit tjänstledigt från sin anställning på Hennes & Mauritz, ett arbete som hon trivs med.

– Men jag vet inte om jag vill se mig själv sälja kläder när jag 65 år. Samtidigt vet jag vad jag har men inte vad jag får, säger hon.

Kaféet håller öppet på vardagar och nu hoppas Catrin Gränsgärd att hon ska få mer tid för familjen och vännerna.

Tankarna har rusat runt i hennes huvud den senaste tiden.

– Jag har frågat mig själv vad jag ger mig in på. Klarar jag verkligen av det här? Samtidigt har jag tänkt att jag vill starta ett eget företag.

Några större kunskaper i att driva ett företag har hon inte ännu. Hon medger att det är mycket att hålla reda på.

– Jag tror att en kurs i bokföring är en bra idé. Just nu är jag orolig för om jag ska hinna med allt arbete på egen hand, säger hon.

Företagsrådgivarna Etablera märker ett ökat intresse för att starta eget.

– Vi har fått betydligt fler förfrågningar om etableringar av tjänsteföretag. I oktober hörde många av sig och vi undrade vad som hade hänt, säger Agneta Wesell, projektledare vid Etablera i Gästrikland.

Michael Norell, näringslivschef vid Sandvikens kommun, menar att antalet nystartade företag har vuxit konstant de senaste åren.

– När Sandvik har anställt folk genom åren har antalet nystartade företag sjunkit, men de senaste åren har vi sett den motsatta utvecklingen, säger han.

Hos organisationen Företagarna märker man i stället att allt fler företagare vill ha svar på frågor om företagsavveckling, konkurs och uppsägningar.

Catrin Gränsgärd vet inte om kaféet kommer att bära sig ekonomiskt. Hon hoppas att hon vet det om sex månader, eftersom hennes tjänstledighet går ut då.

– Jag hoppas att jag kan klara mig på lönen från kaféet. Jag har tagit ett säkerhetslån som jag kan ta av om det krisar, säger hon.

Mer läsning

Annons