Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefsbyte efter larm om missförhållande

/
  • SOLBACKEN. Demensboendet Solbacken har haft stora problem. Både anhöriga och personal som slagit larm om missförhållanden av olika slag. Nu har förvaltningsledningen bytt ut chefen för att få till en nystart.

Det blir chefsbyte på demensboendet Solbacken efter klagomål om missförhållanden.

Annons

– Ibland är det nödvändigt att göra en förändring. Nu får vi en nystart, säger äldreomsorgschefen Karin Jonsson.

De anhöriga informerades häromdagen om hur kommunen hanterar situationen.

Flera anhöriga har under de senaste månaderna slagit larm om situationen på Solbacken med dementa åldringar som inte får den omsorg som de närstående förväntar sig.

Missnöjda anställda

Karin Jonsson, socialchef med ansvar för äldreomsorgen, berättar att hon också blivit kontaktad av anställda som är frustrerade och missnöjda med arbetsmiljön samt bristen på samsyn och kontinuitet.

– Huvudproblemet är inte att vi har för lite personal, säger hon.

På fackorganisationen Kommunal håller man delvis med om den beskrivningen.

– Bilden vi fått är att problemen beror på ett svagt ledarskap, säger Annika Stadin i styrelsen.

Hopplösa förutsättningar

Men hon menar också att förra sommarens stora neddragning, då åtta anställda på Solbacken togs bort, skapade hopplösa förutsättningar.

– Efter det har man inte samlat ihop sig och satt nya mål på en lägre och mer realistisk nivå. Därför har det bara blivit stökigt och bökigt.

Vid ett anhörigmöte i tisdags berättade Karin Jonsson om vad kommunen nu planerar att göra för att de boende ska få bättre omsorg och personalen bättre arbetsmiljö.

Byta chef

Första åtgärden är alltså att byta chef. Den tidigare föreståndaren omplacerades i måndags och är tills vidare ersatt av tillförordnade chefen Christina Nordstrand.

– Vi byter ledning för att få till en nystart.

Arbetet omorganiseras också så att varje anställd i fortsättningen bara ska jobba i halva huset i stället för, som tidigare, i hela. Detta för att de bättre ska kunna lära känna de boende.

Bättre bemötande av de anhöriga, effektivare personalplanering, ökad kontinuitet och tydligare riktlinjer för läkemedelshanteringen är andra mål med det förändringsarbete som nu inleds i samband med chefsbytet.

Politisk fråga

Oppositionsrådet Riitta-Liisa Björk (M) säger att hon fått indikationer från flera ställen om att äldreomsorgen i Sandviken är eftersatt och planerar nu att lyfta frågan politiskt.

– Det gäller äldreomsorgen i allmänhet och demensvården i synnerhet. Jag har fått mycket oroväckande signaler från anhöriga om att det blivit mer förvaring än omsorg.

Mer läsning

Annons