Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cibes Lift skjuter upp beslutet om Tunabygge

Snabbt växande Järbo
-
företaget Cibes Lift skjuter nu upp beslutet om nybygge i Tunaområdet i Sandviken.


– Vi avvaktar eftersom marknadssituationen är så svårbedömd. Men huvudspåret är fortfarande att vi ska etablera oss i Sandviken, säger vd:n Johan Sandberg.

Annons

Framgångsrika hisstillverkaren Cibes Lift, flerfaldigt prisbelönat för sina exportframgångar, håller på att växa ur lokalerna i Järbo där företaget har ett 90-tal anställda.

Planerna har länge varit att Cibes skulle bli först in i det nya industriområdet som Sandvikens kommun håller på iordningsställa på Tunaskogen.

Men finanskrisen och den allmänna osäkerheten gör nu att Cibes skjuter upp beslutet om 60-miljonersinvesteringen och i stället vidtar åtgärder för att kunna stanna i Järbo ytterligare en tid.

– Vi är väldigt optimistiska inför framtiden och tror att vi kan behålla alla arbetstillfällen och även fortsätta växa, om än i lugnare takt. Men just nu är marknaden väldigt svårbedömd. Vi har export till 50 länder. På vissa marknader går det bättre och på andra sämre. Osäkerheten om var konjunkturen tar vägen gör att vi väljer att avvakta med beslut om nybygge, säger Johan Sandberg.

Cibes Lift har nyligen köpt tidigare konkurrentföretag i både Göteborg och i Holland.

Men att flytta produktionen vid Järboenheten från Sandvikens kommun är inte aktuellt.

– Nej, vi räknar fortfarande med att etablera oss i Sandviken och Tunaområdet är huvudspåret.

För Sandvikens kommun innebär beskedet om uppskjutet bygge att det nu kan bli aktuellt att ändra profilen för Tunaområdet.

– Vi har haft förfrågningar från företag som vi tackat nej till eftersom vi planerat att låta Cibes sätta nivån och sedan hålla oss till en viss nisch, säger näringslivschefen Michael Norell.

Den tänkta inriktningen för Tuna har varit företag som gör affärer med andra företag och som vill ha hög standard.

– Eftersom det här området syns från riks 80 skulle det bli som ett skyltfönster för oss.

Men om Cibes inte kommer in som första företag i området kan det bli aktuellt att sälja mark även till företag som inte riktigt platsar inom den tänkta inriktningen.

– Då får vi kanske ompröva de besked vi lämnat till de företag som varit intresserade, säger Michael Norell.

Mer läsning

Annons