Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cruisingen och Sandvikendagarna blir separata festligheter

På grund av platsbristen i och med renoveringen i centrum förläggs Sandviksdagarna och cruisingen på olika helger. Något man hoppas ska bjuda in till fler anledningar att ta sig in till stan' i sommar.

Annons

Tidigare år har Sandvikendagarna och ortens årliga cruising huserat under samma helg där cruisingen varit det huvudsakliga dragplåstret vad gäller besökare. I år kommer det dock att se lite annorlunda ut då man valt ett nytt grepp och i stället förlägger arrangemangen på varsin helg. En av orsakerna bakom detta är bland annat den ombyggnation som pågår i centrala Sandviken.

– Det kommer inte fungera att köra cruisingen samtidigt som Sandviksdagarna i år då det inte finns tillräckligt med utrymme i och med renoveringen av gågatorna i centrum. I stället för att sätta krokben på varandra så kom vi fram till att det är bättre att vi kör två separata helger, berättar medarrangören från Företagarna i Sandviken, Ann-Louise Kleen.

Förutom den goda viljan att samsas om platsen som finns så innebär spridningen av evenemang förhoppningsvis att fler besökare lockas till Sandviken vid fler tillfällen. Något som oroliga handlare säkerligen uppskattar.

– Personligen tror jag att det kommer bli jättebra. De flesta jag haft kontakt med inom handeln verkar se positivt på att det blir fler grejer i stan i stället för en sammanslagen grej. Sandviksdagarna drar en typ av publik och cruisingen en annan. Bredden på arrangemangen lockar ju olika grupper, vilket bra för att främja handeln, säger Anders Vestlund, butiksägare och aktiv i Sandvikens centrumkommitté.

Sandvikendagarna kommer således få ett helt nytt upplägg där man under dagtid den 17-18 juni visar upp det bästa från föreningsliv och företag samtidigt som det arrangeras aktiviteter för alla olik åldrar. Dessutom kommer den nyrenoverade Jansasparken invigas.

– Fram till 2018, då renoveringarna av centrum ska vara klar, så får vi göra det bästa av situationen. Nu får vi en chans att nystarta Sandvikendagarna och visa upp det bästa från ortens olika verksamheter, säger Kenneth Johansson, Kultur och fritidschef i Sandviken.

Enligt cruisingarrangören Ghost town riders blir den enda, väsentliga skillnaden för dem att man inte kommer kunna nyttja Hyttgatan på grund av centrumrenoveringarna. Åsa Olsson, ansvarig för cruisingen, tror inte att man kommer märka av någon skillnad av att inte samköra tillsammans med Sandvikendagarna. Man kommer att köra på precis som planerat, sista helgen i maj.

– För vår del tror jag inte att det gör så mycket att det blir olika helger i år. Folk kommer ut för att titta på cruisingen ändå och vi har en ganska trogen besökarskara. Förutsatt att vi får bra väder så är vi inte oroliga alls faktiskt, avslutar Åsa Olsson.

Mer läsning

Annons