Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagkirurgin försvinner från Sandviken

En ny operationsbyggnad i Gävle – medan dagoperationen försvinner från Sandviken. Det ingår i det förslagspaket som ska effektivisera vården i länet.
– Spontant tycker jag inte att det känns bra, säger Åke Söderman, Sandvikens arbetarekommun.

Annons

Dagkirurgin i Sandviken har varit illa ute tidigare och nu verkar det igen som att den riskerar att försvinna. I ett nytt förslag ska en helt ny operationsbyggnad byggas i Gävle, medan dagoperationen försvinner både från Sandviken och Bollnäs. Åke Söderman, ordförande i Sandvikens arbetarekommun, är tveksam till förslaget.

Förslaget ska diskuteras

– Man startade ju dagoperationen här för bara några år sedan och då menade landstinget att det skulle bli både bättre och mer effektivt att ha den planerade kirurgin på ett annat ställe än akuten. Jag tyckte det var klokt då, och är lite fundersam till varför det inte är klokt längre.

Han är också orolig för att den stora sjukhusbyggnaden ska bli stående tom, om dagkirurgin inte ersätts av något annat. Arbetarekommunen kommer att diskutera förslaget de kommande dagarna.

Sandvikenpolitikern Marie Frestadius, som sitter i landstingsfullmäktige, tycker också att frågan är svår.

– Vi ska snart gå in i en större region och det måste vi ta med i beräkningarna. Vad kommer vi kunna ha kvar i vårt län? Primärvården i Gävleborg och i Uppsala ser till exempel helt olika ut och innan vi vet hur det kommer att se ut är det svårt att veta hur vi ska satsa. Jag vill hellre diskutera hur samarbetet mellan kommun och primärvård skall utvecklas så att vi får behålla så mycket som möjligt av den nära vården.

Tror du att dagoperationen i Sandviken har någon chans att bli kvar?

– Den kan finnas kvar under en övergångsperiod, men jag törs inte säga hur behovet kommer att vara i framtiden.

Mer läsning

Annons